Legea salarizării unitare: cât vor câştiga primarii, profesorii şi medicii?

 Reprezentanţii Ministerului Muncii spun că noua lege a salarizării va fi, în final, rezultatul consultărilor cu partenerii sociali şi cu federaţiile sindicale din fiecare domeniu de activitate. Prin urmare, nu va fi doar un “produs” al specialiştilor Executivului, ci un proiect la care contribuie şi reprezentanţii celor vizaţi de această lege. Ministerul de resort a anunţat că legea este aproape gata şi că va intra în vigoare în luna iunie.

Criteriu nou: performanţa

Potrivit reprezentanţilor Guvernului, Legea salarizării “aduce echitate în sistemul public în ceea ce priveşte salarizarea, o motivare a personalului şi o salarizare în funcţie de complexitatea activităţii, de răspunderea pe care o are fiecare la locul de muncă şi un criteriu absolut nou: performanţa. Cea care şi-a adus cea mai mare contribuţie la elaborarea acestei legi, Rovana Plumb, a declarat că “performanţa fiecăruia dintre cei care lucrează în sectorul public se va regăsi într-un nou sistem de premiere care reprezintă 5 la sută din fondul de salarii la dispoziţia fiecărui ordonator de credite şi care va fi acordat în funcţie de criteriile ce vor fi stabilite de comun acord între ordonatorii principali de credite şi reprezentanţii sindicatelor sau ai salariaţilor din domeniul familiei ocupaţionale respective”, a spus Rovana Plumb, fost ministru al Muncii în perioada martie 2014 – noiembrie 2015.  

La rândul său, actualul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat: „Legea salarizării unitare va fi discutată cu partenerii sociali. Avem 32 de miliarde de lei prinse în următorii trei ani pentru creşterile de salarii, începând din februarie. După ce terminăm cu bugetul de stat, pentru că asta e prioritatea zero pentru noi, vom intra în discuţii cu partenerii. Termenul dat e trimestrul al doilea, deci, până în iunie, suntem obligaţi să avem legea dată în Parlament. Proiectul privind Legea salarizării al Rovanei Plumb sublinia faptul că veniturile românilor creşteau cu procente cuprinse între 20 şi 70 la sută, în cazul celor cu venituri mici”, a declarat ministrul Muncii.

Profesori, medici, asistenţi

Potrivit acestui proiect, un  profesor universitar va avea un salariu cuprins între 4.170 lei  şi 9.578 lei; un rector va câştiga aproximativ 12.000 de lei în timp ce un Inspector şcolar va câştiga 7.272 lei. Profesorii cu grad didactic I vor avea salarii cuprinse între 2.948 şi 6.167 lei. Salariile medicilor, potrivit proiectului privind legea salarizării, un medic primar va câştiga între 5.636 şi 7.018 de lei, un medic specialist între 3.664 lei şi 4.563 lei, în timp ce un asistent medical principal va câştiga între 2.990 şi 3.464 lei. Legea salarizării unitare a prevăzut, fireşte, şi creşteri salariale pentru funcţionarii publici şi pentru demnitari. 

Prefecţi, preşedinţi de CJ, primari, viceprimari

Prefectul are prevăzut în acest proiect un salariu cuprins între 11.725 şi 14.680 lei un secretar judeţ va fi remunerate cu o sumă cuprinsă între 7.911 şi 8.852 lei. Preşedinţii de consilii judeţene vor avea un salariu de aproximativ 14.600 de lei, primarii municipiilor şi oraşelor vor avea salarii cuprinse între 10.000 şi 12.059 lei, cu excepţia Primarului General al Capitalei care va avea o remuneraţie de 16.000 de lei. Viceprimarii de municipii vor avea salarii apropiate de cele ale primarilor, câştigând, potrivit proiectului noii legi a salarizării, între 7.700 şi 9.100 de lei, în funcţie de numărul de locuitori şi categoria din care face parte municipiul; primarii de comune vor câştiga între 7.500 şi 8.500 de lei în funcţie de categoria şi numărul de locuitori ai comunei, iar un secretar de primărie comunală, între 4.745 şi 5.636 lei.

Cele mai înalte funcţii în stat

Preşedintele României, Primul-Ministru, Preşedintele Senatului şi cel al Camerei Deputaţilor, vor avea acelaşi salariu, respectiv 21.500 lei. Miniştrii vor avea un salariu de peste 19.000 de lei în timp ce secretarii de stat vor câştiga lunar aproximativ 15.000 de lei. Ultimii dar nu cei din urmă – senatorii şi deputaţii – vor avea un salariu de aproximativ 14.700 de lei, salarii la care se adaugă, fireşte, banii de cazare, aproximativ 4.000 de lei lunar şi banii de drum, pentru cei care nu sunt din Bucureşti, 1.400 de lei lunar.

 

 

2 Thoughts to “Legea salarizării unitare: cât vor câştiga primarii, profesorii şi medicii?”

  1. Bani cu galeata pentru bugetari. Pentru cei care produc bunuri si creeaza plusvaloarea, de unde sunt platiti bugetarii, nu intereseaza pe nimeni. Devenim o tara de bugetari si asistati sociali.

    1. Anonim

      Stai linistit, ca treaba aceasta nu va tine mult timp. Fie tara va intra in cativa ani in faliment, fie guvernantii vor fi obligatia sa faca reforme serioase pentru a cladi o economie competitiva. Altfel nu vor mai avea bani suficienti la buget.

Leave a Comment