Legea Pensiilor – principiile de bază și cum calculăm suma pe care o vom primi lunar

Ministerul Muncii și Justiției Sociale a lansat în dezbatere publică proiectul de Lege privind sistemul public de pensii. Proiectul de act normativ are la bază câteva principii fundamentale primul și cel mai important fiind cel al contributivității, ceea ce înseamnă că pensia ce se va afla  în plată va fi în funcție de contribuția persoanei; egalitatea, un alt principiu, înseamnă că pensionari care au aceeași vechime, dar care au ieșit la pensie în perioade diferite, primesc aceeași sumă de bani; solidaritate socială, adică generațiile în activitate susțin, prin plata contribuțiilor lor, generațiile de pensionari și, în viitor, vor fi susținute la rândul lor; imprescriptibilitate, ceea ce înseamnă faptul că dreptul la pensie nu se poate prescrie.

În proiectul de lege se precizează că nicio pensie aflată  în plată nu va fi diminuată. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată. Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim și nici cel complet.

În ceea ce privește formula de calcul, pensia va fi reprezentată de numărul total de puncte înmulțit cu Valoarea Punctului de Referință (VPR). Numărul total de puncte reprezintă suma punctajelor anuale. Punctajul anual este suma punctajelor lunare împărțit la 12 luni. Punctajul lunar este venitul brut realizat împărțit la câștigul mediu brut pe economie.

VPR va fi de 75 de lei în anul 2021 și a fost determinată prin împărțirea Valorii punctului de pensie din anul 2021, adică 1.875 de lei, la 25, care reprezintă vechimea medie de ani din sistemul de pensii, rezultată în urma aplicării ultimelor patru legi ale pensiilor. Formula de calcul are avantajul nu doar că elimină inechitățile, dar duce și la creșterea tuturor pensiilor.

Legea, aflată în aceste zile în dezbatere publică, se aplică etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare.Valoarea punctului de pensie se actualizează conform Programului de Guvernare, astfel: 1.265 de lei în 2019, 1.775 de lei în 2020, 1.875 de lei în 2021, adică suma aferentă VPR nou introdus de 75 de lei, la care se adaugă majorarea de 10 la sută aferentă sporurilor, acordului global și altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuții iar din anul 2022 Valoarea Punctului de Referință se va indexa anual cu rata de inflație. Proiectul de lege vizează eliminarea inechităților din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane care au lucrat același număr de ani, în aceeași profesie și au cotizat egal, să aibă pensii diferite. De asemenea, se elimină inechitățile din sistem dintre femei și bărbați care au lucrat același număr de ani, în aceleași condiții și care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite, astfel încât în aceste cazuri pensiile vor fi egalizate.

 

 

One Thought to “Legea Pensiilor – principiile de bază și cum calculăm suma pe care o vom primi lunar”

  1. Anonim

    din bun simt puteati pune alta poza, nu asta cu doamnele de la PSD

Leave a Comment