La Spitalul Judeţean, Blocul operator de la Obstetrică-Ginecologie a fost redeschis

După săptămâni întregi în care activitatea a fost suspendată, medicii din Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău pot efectua din nou intervenţii chirurgicale în blocul operator al secţiei Obstetrică-Ginecologie. Acesta a fost redeschis zilele trecute, după ce a fost dezinfectat total, măsurile de dezinsecţie şi suspendare temporară a activităţii find luate la începutul lunii iunie, când în secţia respectivă a fost depistat un focar de meningită.

După ce timp de 6 ani, în Sălaj nu au fost înregistrate cazuri de meningită, şase astfel de îmbolnăviri au fost depistate cu circa o lună şi jumătate în urmă, la paciente care au suferit intervenţii chirurgicale, în mai, în blocul operator al secţiei Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău. Femeile au revenit la spital, în perioada 28-30 mai anul curent, la secţia Boli Infecţioase, pentru cefalee, febră şi redoarea cefei – simptome în urma cărora femeile au fost diagnosticate cu meningită şi spitalizate pentru tratament – trei la Zalău, iar restul în unităţi medicale din Cluj Napoca.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, Ligia Marincaş, ne-a declarat că toate pacientele se simt bine, cu evoluţie favorabilă sub tratament. Potrivit sursei citate, cazurile sunt în continuare monitorizate de medicii de familie, iar în Spitalul Judeţean au fost implementate o serie de măsuri care s-au impus după ce focarul de meningită a fost confirmat epidemiologic. Astfel, s-a decis supravegherea clinico-epidemiologică a tuturor cazurilor internate în Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău şi supravegherea de către personalul SPCIN a acţiunilor de curăţenie, dezinfecţie curentă şi terminală, a respectării protocoalelor de tratament şi îngrijire a pacienţilor.
Unul din aspectele asupra căruia s-a insistat la vremea respectivă a fost suspendarea activităţii sălii de operaţie obstetrică – ginecologie, intervenţiile chirurgicale de profil fiind programate în blocul operator. De asemenea, s-a decis reinstruirea personalului privind regulile de asepsie şi antisepsie, protocoale terapeutice şi respectarea precauţiunilor universale.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, Codruţa Puşcaş, ne-a declarat că toate aceste măsuri au fost deja implementate, iar blocul operator al secţiei Obstetrică – Ginecologie a fost redeschis zilele trecute. “Intervenţiile chirurgicale se pot efectua din nou în acest bloc operator”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Problemele au început cu o lună în urmă

Cazul sus amintit a ajuns în atenţia autorităţilor sălăjene în Sănătate şi a conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău la începutul lunii trecute, după ce şase femei care suferiseră intervenţii chirurgicale în secţia Obstetrică-Ginecologie au revenit ulterior la spital, acuzând cefalee, febră şi redoarea cefei. În urma examinărilor, trei paciente au fost internate în secţia Boli Infecţioase şi alte trei paciente au fost internate în Clinica de Boli Infecţioase Cluj-Napoca, urmând tratament de specialitate. DSP Sălaj a suspicionat un focar de infecţie nosocomială şi a constituit o comisie în vederea depistării cauzelor care au dus la apariţia focarului.
În urma analizei Foilor de Observaţie, a întregii documentaţii privind funcţionarea unităţii spitaliceşti precum şi a constatărilor din teren şi a discuţiilor cu personalul medico-sanitar, comisia de analiză a formulat următoarele concluzii: cele şase paciente au fost operate în blocul operator al secţiei Obstetrică-Ginecologie în intervalul 15-22 mai 2012, cinci dintre ele pentru operaţie cezariană şi o pacientă pentru afecţiune genitală. Toate cazurile au fost operate sub rahianestezie, din care patru cezariene în 18 mai. Cumulul de patru cazuri din data de 18 mai avea următorii cofactori: echipa medicală, medicaţia pentru rahianestezie. Tot printre concluziile trase de comisie se numără şi faptul că cinci paciente au primit antibiotico-terapie administrată fie de medicul de familie, fie de medicul ginecolog sau infecţionist, înainte de a se practica puncţie lombară pentru examenul LCR, ca şi faptul că la o pacientă internată în Clinica de Boli Infecţioase Cluj-Napoca, care nu a urmat tratament cu antibiotice la examenul LCR, s-a pus în evidenţă “Pseudonomas aeruginosa” (microb care declanzează meningita, n.r.). Antibiograma a relevat rezistenţă doar la două antibiotice, ceea ce a însemnat că nu a fost un germen multirezistent de spital. De asemenea, s-a constatat că nu există dovezi privind transmiterea hematogenă cu determinări secundare ale infecţiei cu Pioceanic.
Potrivit directorului DSP Sălaj, Ligia Marincaş, în baza datelor clinice şi epidemiologice, a fost pus diagnosticul de sindrom meningean sub antibiotico-terapie, calea de transmitere fiind direct legată de actul parenteral al anesteziei. Mai exact, s-a concluzionat că, prin rahianestezie, pacientele au fost infectate cu “Pseudonomas aeruginosa”. În ceea ce priveşte bebeluşii, medicii de familie au monitorizat starea lor de sănătate, nefiind raportate evenimente deosebite.
În Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, pe parcursul anului 2012 (primele patru luni, n.r.) au fost înregistrate şi raportate un număr de 56 de cazuri de infecţii nosocomiale, comparativ cu 61 de cazuri înregistrate pe parcursul întregului an 2011. În ceea ce priveşte focarele de meningită, acestea nu s-au înregistrat în spitalul respectiv din anul 2006.

Modernizări absolut necesare

Măsura igienizării şi organizării unei acţiuni de dezinfecţie în blocul operator Obstetrică-Ginecologie nu a fost punctul finalul din planul pe care conducerea celui mai mare spital din Sălaj o are la acest capitol. De fapt, în investiţiile majore prevăzute a fi derulate în unitatea medicală respectivă sunt cuprinse şi modernizări ale circuitelor, blocului operator, ale sălilor de naşteri şi ale grupurilor sanitare individuale pentru fiecare sală de naştere, precum şi amenajarea unui spaţiu destinat filtrului pentru personalul medical şi a unui depozit de sterile. Termenul de finalizare al lucrărilor este luna noiembrie a anului în curs, ceea ce înseamnă că, dacă data va fi respectată de constructor, sălăjenii vor beneficia de condiţii mult mai bune în secţia care a cauzat problemele sus amintite celor şase bolnave, dar şi personalului medical care îşi desfăşoară activitatea aici.
Mihaela Moldovan

Leave a Comment