La Policlinica-Spital Salvosan-Ciobanca Zalau: Investigatii RMN – servicii medicale de calitate la preturi adaptate crizei

Descoperirile stiintifice recente din domeniul medical si avansarile marcate in posibilitatile de tratament necesita un diagnostic tot mai exact si mai precoce, pentru a sanctiona terapeutic diversele boli inca din fazele incipiente. Acest lucru este posibil prin dezvoltarea si perfectionarea tehnologiei metodelor imagistice, care fiind neinvazive si tot mai rapide, sunt capabile de diagnostice tot mai performante a din ce in ce mai multe patologii. Cunoasterea din timp a bolii are impact in primul rand asupra pacientilor care beneficiaza apoi de tratamente tintite ale suferintei lor, dar si asupra managementului serviciilor medicale, in sensul ca, desi nu tocmai ieftine fiind, aceste metode scurteaza prin diagnosticul rapid, perioada de spitalizare si cheltuielile cu tratamentul in cazul in care boala ar fi fost depistata intr-un stadiu mai avansat, cand sunt necesare mai multe resurse. Aceste metode sunt in principal ecografia, Computer Tomografia (CT) si Rezonanta Magnetica (RM).

Insa, daca pentru primele doua metode, accesul pacientilor din judetul Salaj este facil de multa vreme, in cazul RMN, aceasta explorare este disponibila in judetul Salaj, doar in cadrul Policlinicii-Spital Salvosan-Ciobanca din Zalau.

Preturi adecvate crizei

Serviciile medicale de calitate depuse de medicii specialisti, veniti tocmai din Cluj-Napoca, si performanta aparatului RMN de la Policlinica-Spital Salvosan-Ciobanca Zalau ofera pacientilor o diagnosticare precisa, precum si investigatii la preturi accesibile, adaptate la posibilitatile economice ale salajenilor, si, foarte important de retinut, la acelasi nivel de performanta al aparatelor de RMN din Cluj-Napoca. Un alt avantaj este faptul ca, daca la Cluj pretul este de 500 de lei, la Salvosan Ciobanca acesta a fost adaptat crizei in asa fel incat fiecare pacient sa isi permita: aproximativ 200-300 de lei investigatia RMN. In plus, interpretarea investigatiilor medicale se realizeaza tot la Policlinica-Spital Salvosan-Ciobanca Zalau, astfel incat pacientii sa nu mai fie nevoiti sa parcurga un alt drum, in alte orase, in acest scop. Mai mult, programul zilnic este de 24 de ore din 24. Astfel se face ca, pentru investigatii RMN, la Salvosan Ciobanca, unde specialistii sunt aproape de pacienti si unde costurile sunt minine, se prezinta persoane si din alte judete.

Ce inseamna RMN

RM este prescurtarea de la Rezonanta Magnetica si reprezinta o tehnica diagnostica de varf, care ii permite medicului de radiologie-imagistica medicala sa observe detalii ale organelor interne, ale articulatiilor muschilor, creierului, nervilor, maduvei spinarii, vaselor, si a altor tesuturi moi, precum si a maduvei osoase. Ca si in computer tomografie, imaginile sunt reprezentari ale unor sectiuni prin corp, dar cu o mai mare libertate de a alege orice plan din spatiu in care sa se faca acestea. Imaginile RMN sunt obtinute folosind un camp magnetic foarte puternic si unde radio, spre deosebire de tehnicile radiologice iradiante (radiologie, computer tomografie) unde sunt folosite raze X.

Ce presupune o examinare RMN

Pentru pacient, perceptia momentului examinarii este oarecum asemanatoare cu a unei computer-tomografii, dar cu o durata ceva mai mare. Odata ce pacientul a fost luat in primire de catre tehnician, caruia i-a raspuns catorva intrebari legate de boli si alergii cunoscute, operatii, metale in corp, claustrofobie etc., acesta il va intinde pe masa de examinare, care se misca automat in pozitia necesara investigatiei, intr-un tub cilindric iluminat si bine ventilat in interior. Pe tot parcursul examinarii va fi posibila comunicarea cu tehnicianul, prin microfon. Odata ce pacientul va fi pozitionat, in campul magnetic din aparat vor fi emise unde radio, pentru a fi captate imagini ale corpului sau, in planuri variate. In aceste momente se vor crea zgomote ritmice, moderate. Pentru a se simti cat mai confortabil, inainte de aceasta i se vor pune casti cu muzica relaxanta, fara a fi intrerupta niciun moment comunicarea cu operatorul RMN. Pentru elucidarea diagnosticului, uneori este necesar a i se administra intravenos una sau doua substante de contrast. Acestea sunt avizate de Ministerul Sanatatii, iar efectele lor secundare sunt rare, iar spre deosebire de cele pentru investigatiile cu raze X, acestea nu contin Iod, ci un compus complex, cel mai frecvent pe baza de Gadoliniu. Spre deosebire de substantele folosite in CT, cele din rezonanta magnetica se pot administra inclusiv pacientilor cu insuficienta renala cronica.

Singurul lucru pe care trebuie sa il faca pacientul in timpul examinarii, este de a sta nemiscat, orice miscare pe parcursul investigatiei putand afecta calitatea imaginilor, cu repercusiuni asupra interpretarii lor si implicit a fidelitatii diagnosticului. Aceasta prelungeste durata investigatiei, iar la nevoie, sigur, se pot repeta, dar pacientul trebuie sa stie ca in unele momente hotarate impreuna cu operatorul, va putea efectua miscari de mica amplitudine.

Ce depisteaza aparatul RMN

Beneficiile RMN constau in faptul ca imaginile tesuturilor moi ale corpului, cum sunt cele ale abdomenului, pelvisului, sistemului musculo-articular, creierului, sistemului osos, inimii, sanului, structurilor genitale etc., sunt mult mai detaliate decat cele ale altor metode diagnostice. La nivelul acestora, pot fi descoperite chiar minime modificari patologice, tradate printr-o reactie edematoasa, pentru care rezonanta magnetica are o sensibiliate foarte mare, edemul continand multa apa, care este detectata datorita hidrogenului ce este excelent stimulat de campul magnetic. Cu toate avantajele, nu intotdeauna RMN este superioara diagnosticului prin alte metode, de exemplu computer-tomografia, mai ales in patologia pulmonara sau a osului compact (nu a maduvei osoase). Sunt multe cazurile in care computer-tomografia si rezonanta magnetica se completeaza reciproc (precocitatea diagnosticului prin RMN alaturandu-se fidelitatii CT in a reprezenta unele repere anatomice), dar patologiile pentru care RMN are afinitate, le descopera in cele mai multe din cazuri in faze mai incipiente decat alte metode imagistice. RMN permite detectarea anomaliilor care pot fi ascunse de structurile osoase, la examinarea cu celelalte metode. In afara morfologiei organelor, RMN-ul poate evalua si functia unor organe. In eventualitatea in care este necesara explorarea cu substanta de contrast, cele dedicate rezonantei magnetice au mult mai putine efecte alergice decat substantele pe baza de iod, cum sunt cele folosite in CT sau radiologie. RMN permite examinarea prin secvente speciale, fara substanta de contrast a cavitatilor inimii, a structurilor vasculare, putandu-se realiza angiografii, colangiografii, mielografii fara substanta de contrast.

Minime contraindicatii pentru pacienti

Contraindicatiile RMN sunt legate, in principal, de prezenta oricarui obiect metalic feromagnetic in corp sau in vecinatatea acestuia (proteze, stent-uri metalice, valve cardiace, pacemaker, proteze auditive, proteze articulare, tije, schije, corpi straini intraoculari, bijuterii etc.) si care pot fi afectate de campul magnetic puternic. Plombele dentare metalice nu au contraindicatie pentru examinare, dar pot artefacta imaginile obtinute. Protezele mobile, in schimb, trebuie inlaturate datorita posibilitatii de miscare, sub influenta campului magnetic. Nu se cunosc efecte nocive, dar din precautia generala legata de aceasta perioada, fara existenta unui puternic motiv medical, rezonanta magnetica este in general evitata in primele 12 saptamani de sarcina. Alte metode, cum este ecografia vor fi folosite ca alternative, in acest interval.

Pentru explorare nu este necesara nicio pregatire speciala, iar imediat dupa examenul RMN, pacientul se poate intoarce la ocupatia sa, fara riscul de efecte secundare, examinarea nenecesitand supraveghere prin internare, cu exceptia rarelor cazuri cand se impune un grad de sedare. Efectuate din timp, investigatiile RMN duc la un diagnostic precoce al diferitelor patologii, prin aceasta avand ca efect economisirea de fonduri legate de spitalizare si cheltuieli cu alte investigatii, dar pot duce si la castigarea de timp in lupta cu boala, atunci cand aceasta este descoperita precoce.

3 Thoughts to “La Policlinica-Spital Salvosan-Ciobanca Zalau: Investigatii RMN – servicii medicale de calitate la preturi adaptate crizei”

 1. Spitalul SalvoSan din Zalau uimeste bolnavii cu dragostea,mila si rabdarea pentru cei in suferinta,plus aparatura speciala cu care li se fac tot felul de investigatii..
  Mama mea de 92 ani este internata la SalvoSan de citeva zile si zilnic imi spune la telefon cita dragoste are personalul de -acolo pentru ea,mai ales doctorul care isi da un interes deosebit sa o ajute la problemele ce le are.
  Va multumim din suflet,aveti un merit deosebit de lauda,Dumnezeu va va dea rasplata, Florence,

 2. Anonim

  totul lasa de dorit mai ales la sala de gimnastica si ingrijirea bolnavilor. nimeni nu respecta programul cu bolnavii, nu sint pusi in carucior, nu li se face gimnastica cit trebuie si se plateste.

  1. Anonim

   Aveți dreptate

Leave a Comment