Saptamana Prevenirii Criminalitatii continua la Dragu si Romanasi

 Saptamana Prevenirii Criminalitatii  continua la Dragu si Romanasi Politistii din cadrul Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Salaj au inceput, ieri, cea de-a patra editie a programului Saptamana Prevenirii Criminalitatii, ce se desfasoara in perioada 21-25 septembrie, cu actiuni impreuna cu elevii din scolile din Jibou si Cehu Silvaniei. Astazi, isi vor continua actiunile in comunele Dragu si Romanasi, unde vor fi organizate intalniri cu Grupurile de Actiune Comunitara, ocazie cu care va fi analizata situatia operativa din fiecare comuna, cauzele care au favorizat savarsirea unor infractiuni (in special, furturile din locuinte si furturile de produse agricole de pe camp), precum si masurile care se impun a fi luate, atat de catre politisti cat si de catre comunitatea locala, pentru a preveni savarsirea unor astfel de fapte. Se vor purta discutii cu cetatenii pe tema prevenirii criminalitatii, sustinute de materiale informative cu recomandari preventive.

Avand in vedere starea conflictuala existenta intre familiile de rromi din localitatea Voivodeni, va fi organizata o intalnire cu persoanele implicate, la care vor fi prezenti, pe langa politisti, si reprezentanti ai Consiliului Local Dragu si Biroului Judetean pentru Rromi, din cadrul Institutiei Prefectului, ne-a declarat Nadia Serban, purtatorul de cuvant al IPJ Salaj. De asemenea, se vor desfasura activitati in scolile generale din cele doua comune, pe tema delincventei juvenile si prevenirea victimizarii minorilor, cu informarea acestora referitor la consecintele violentei domestice, consumului de alcool, dar si despre capcanele traficantilor de persoane.

Maine, politistii vor desfasura activitati pe linia prevenirii furturilor din societati comerciale si locuinte, in comunele Hida si Creaca, fiind organizate mese rotunde cu Grupurile de Actiune Comunitara, administratorii societatilor comerciale, precum si cu cetatenii. Politistii au mai stabilit intalniri si cu locatarii blocurilor situate pe strada Gheorghe Pop de Basesti, ocazie cu care vor informa cetatenii despre cele mai frecvente moduri de operare utilizate de hotii din locuinta si masurile preventive pentru evitarea acestora. Joi, politistii de prevenire si cei de proximitate vor actiona pentru informarea cetatenilor asupra masurilor de prevenire a talhariilor, activitate ce va fi sustinuta si cu materiale informative cu recomandari preventive. La sediul inspectoratului se va organiza o intalnire la care vor participa elevi de la unitatile de invatamant din municipiu si politisti din cadrul Serviciului Politiei Rutiere, Serviciului de Investigatii Criminale, Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii si Politiei de proximitate. In ultima zi, vineri, politistii vor desfasura activitati educativ-preventive, cu participarea elevilor din cadrul Grupului Scolar Lucian Blaga din Jibou si a Grupului Scolar Gheorghe Pop de Basesti din Cehu Silvaniei, in scopul insusirii unui set minim de cunostinte in domeniul circulatiei rutiere. La aceasta actiune vor participa si 40 de elevi de la scolile generale din Zalau, care vor fi prezenti in principalele intersectii din municipiu, avand asupra lor pancarde cu mesaje preventive, confectionate de ei.

Organizate pentru prima oara in 2006, manifestarile ocazionate programului Saptamana Prevenirii Criminalitati au ca scop pregatirea antiinfractionala si antivictimala a populatiei, pentru cresterea gradului de siguranta comunitara. In paralel cu aceste activitati, in trafic, pe DN 1 F, in colaborare cu IPJ Satu Mare, va avea loc o actiune pentru prevenirea accidentelor de circulatie, in special a celor cauzate de depasirea vitezei legale si depasirile ne-regulamentare efectuate de catre conducatorii de autovehicule.

Leave a Comment