La fel ca in 2010: Tantarii poarta cu ei amenintarea virusului West Nile

La fel ca in 2010: Tantarii poarta cu ei amenintarea virusului West NileInstitutul Cantacuzino a confirmat, saptamana trecuta, primul caz de meningita West Nile din Romania, din acest an, pacientul fiind o femeie din judetul Galati. Gravitatea situatiei consta in faptul ca boala este transmisa prin intepatura tantarilor, putand aparea usor cazuri si in alte judete, respectiv Salaj. De altfel, si in 2010, meningita West Nile a dat de furca autoritatilor din Sanatate, dupa ce mai multe imbolnaviri au fost depistate in diferite zone ale tarii.

La fel ca anul trecut, vara aceasta pare sa aduca si amenintarea meningitei West Nile, data de virusul cu acelasi nume si transmisa prin intepaturile de tantar. Primul caz din acest an a fost depistat intr-o comuna galateana, pacienta fiind o femeie in varsta de 38 de ani, care a ajuns in 9 iulie la spital cu stari convulsive si dureri de cap. Intre timp, starea femeii s-a imbunatatit, Institutul National Cantacuzino confirmand saptamana trecuta diagnosticul de meningita West Nile. In timp ce pacienta se afla in continuare sub supraveghere medicala, specialistii Ministerului Sanatatii sfatuiesc populatia sa poarte haine cu maneci lungi si pantaloni lungi, sa utilizeze substantele chimice pentru exterminarea insectelor, sa puna plase la geamuri si sa indeparteze recipientele cu apa statuta din jurul locuintelor – toate pentru a evita expunerea la tantari.

Anul trecut, cateva zeci de imbolnaviri cauzate de virusul sus amintit au fost depiste pe teritoriul Romaniei, dar niciunul din cazuri nu a fost in Salaj. „Potrivit statisticii epidemiologice, in Salaj nu au fost inregistrate in 2010 asemenea cazuri”, ne-a declarat directorul Directiei de Sanatate Publica Salaj, Ligia Marincas.

Salajul este plin de baltoace

Numai ca amenintarea nu poate fi trecuta cu vederea, in conditiile in care ploile abundente din aceasta vara ne-au lasat cu sute de terenuri peste care balteste apa, favorizand inmultirea roiurilor de tantari. Astfel, in satele salajene, sunt sute de terenuri atat de infiltrate de apa, iar baltoace cu apa statuta pot fi intalnite si in municipiul Zalau, atat in fosta piata agroalimentara din centrul urbei, cat si prin cartierele Dumbrava, Crisan, Porolisum si Stadion. Toate aceste locuri sunt numai bune pentru a favoriza inmultirea roiurilor de tantari, in ciuda actiunilor de dezinsectie efectuate in oras de administratia locala. Ultima astfel de actiune a avut loc la inceputul lunii in curs, cand echipele firmei de dezinsectie ce are incheiat contract de prestari servicii cu municipalitatea au imprastiat pe domeniul public substante menite sa distruga roiurile de insecte. Este doar o chestiune de timp pana roiurile de tantari apar din nou, intrucat nimeni nu ia in considerare asanarea baltilor si intretinerea corespunzatoare a beciurilor imobilului.

Boala a varstei adulte

Infectia cu meningita West Nile este transmisa prin intepatura acestor insecte si apare la adulti, in cazul copiilor trecand, de cele mai multe ori, neobservata. Simptomele sunt: febra, dureri de cap, astenie, varsaturi, tulburari de memorie, dureri articulare sau musculare, survenite in termen de trei – sapte zile de la intepatura tantarului infectat.

Daca, totusi, apar simptome precum febra, dureri intense de cap, varsaturi, dureri articulare sau musculare, specialistii recomanda prezentarea de urgenta la medic, pentru diagnosticare si administrarea tratamentului

Meningita West Nile este o boala infectioasa, dar care nu se transmite direct, de la om la om. La nivel european, in ultimii ani, Italia, Ungaria, Grecia si Franta au fost alte tari in care s-au confirmat cazuri de meningita West Nile.

Leave a Comment