La absorbţia fondurilor europene, Sălajul, faultat de Centrul Regional Satu Mare

La absorbţia fondurilor europene, Sălajul, faultat de Centrul Regional Satu Mare

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Tanczos Barna, a declarat, ieri, la Zalău, că, deşi stă bine la capitolul contractare, Regiunea de Dezvoltare Nord – Vest a rămas în urma celorlalte regiuni în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene. La fel este şi situaţia Sălajului, care are numeroase contracte semnate, dar care este „împiedicat” în absorbţia banilor europeni de Centrul regional de dezvoltare rurală Satu Mare.

Prezent la Zalău pentru a discuta cu primarii din Sălaj pe tema Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii Tanczos Barna a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că „Sălajul, care este un judeţ cu un grad de contractare foarte bun – poate printre cele mai bune judeţe din ţară la fonduri europene pentru beneficiari publici – să rămână în urmă la cel mai important capitol – cel al absorbţiei fondurilor europene”, situaţia fiind cauzată de încetineala cu care merg lucrurile la Centrul regional de dezvoltare rurală Satu Mare. De altfel, potrivit oficialului, starea de fapt este caracteristică întregii Regiuni de Dezvoltare Nord – Vest. „Din păcate, schimbările de personal la Centrul regional Satu Mare nu au fost de bun augur, iar lucrurile nu au început să meargă mai bine. Ca urmare, privind absorbţia fondurilor europene, Regiunea de Dezvoltare Nord – Vest a rămas în urma celorlalte regiuni, care – poate şi cu un număr mai mic de contracte – fac o absorbţie mai bună. Cred că, deşi are multe contracte semnate, Regiunea de Dezoltare Nord – Vest a ajuns probabil pe ultimul loc în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene”, a spus Tanczos Barna.

Potrivit sursei citate, la Centrul regional Satu Mare „s-au sufocat resursele umane, fiind prost dimensionate în raport cu numărul de contracte, iar plecările de persoane au dus la imposibilitatea de a rezolva cu celeritate actele adiţionale, avizele etc”.

Soluţiile pentru redresarea situaţiei sunt la nivelul Agenţiei de Plăţi şi Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) şi la Centrul regional Satu Mare. „Trebuie să redimensionăm resursele şi forţele umane alocate în principal activităţii de achiziţie publică şi de monitorizare a contractării, plus activităţii de achiziţie publică şi a celei privind modificările survenite pe parcursul acestor contracte. Au plecat foarte mulţi oameni din sistem şi trebuie să aducem alţii competenţi în locul lor, care să continue activitatea. Voi propune aducerea la Centrul regional Satu Mare a unei echipe de intervenţie de la Bucureşti şi din celelalte regiuni, chiar şi dacă o vom aduce pentru câteva zile sau pentru câteva săptămâni. Încercăm să facem ordine şi să deblocăm situaţia. Noi am făcut o analiză strict pe măsurile cu beneficiari publici, sunt măsurile cu sumele cele mai mari, şi dacă reuşim să deblocăm situaţia, absorbţia o să crească exponenţial la acest capitol”, a declarat Tanczos Barna.

Nu agreează reorganizarea agriculturii

Secretarul de stat a declarat că sunt persoane, inclusiv în Guvern, care se gândesc la o reorganizare în domeniul agriculturii, dar că, din punctul său de vedere, unirea APDRP cu APIA, fără discernământ, cât şi reorganizarea pe regiuni a activităţii Direcţiilor Judeţene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală ar fi „o greşeală fatală”. „ Cu siguranţă, APDRP şi APIA pot funcţiona şi împreună, dar trebuie pregătită această mişcare. Probabil că, din 2014, dacă luăm măsurile în prealabil, cele două Agenţii ar putea funcţiona împreună, chiar mai bine decât funcţionează acum”, a spus Tanczos Barna.

Potrivit sursei citate, în cazul în care, însă, o asemenea decizie este luată în mijlocul perioadei de programare, „bulversăm tot sistemul şi condamnăm la moarte tot Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR)”.

Leave a Comment