Izolația din vată bazaltică din nou la modă. Iată de ce!

Vata bazaltică există de zeci de ani și este utilizată la scară largă pe tot continentul european. Este obținută prin topirea pietrei de bazalt, a zgurii reciclate de la oțelării și prin filarea acestora în fibre, care ulterior sunt compactate sub formă de plăci. Vata minerală are câteva avantaje reale față de alternativele sale de pe piață în materie de izolații în construcții.

Dacă ai în vedere o asemenea lucrare în curând, îți recomandăm cu căldură să acorzi un pic de atenție și acestui tip de material. Iată și câteva argumente pozitive în acest sens.

Montajul

Este mult mai ușor să realizezi o izolație de calitate dacă folosești vata bazaltica, în loc de vată de sticlă. Datorită rigidității sale ridicate, vata minerală poate fi tăiată sau decupată foarte precis pentru a o adapta la spațiul pe care urmează a fi montată. Prin contrast, rolele de vată de sticlă sunt flexibile și mai dificil de montat cu precizie. Sunt moi, greu de tăiat și predispuse la umplutură în exces. Plăcile de vată bazaltică stau fixate pe loc, chiar și pe un tavan sau deasupra unui gol de ușă, peste un buiandrug. Dacă ai montat vreodată vată de sticlă pe tavane sau pe suprafețe verticale, știi deja că aceasta cade dacă nu o fixezi cu un suport. Nu același lucru se întâmplă cu vata bazaltică. În acest caz, trebuie doar să împingi placa pe poziție și ai terminat.

Izolația fonică

Vata bazaltică este mai densă decât alte tipuri de materiale izolatoare, ceea ce o face să fie excelentă când vine vorba de izolarea fonică a pereților, pardoselilor și tavanelor. Așadar, montează plăci de vată bazaltică între camere sau în spațiile dintre grinzile podelei pentru a reduce transmisia sunetului.

Rezistența la foc

Vata bazaltică rezistă la temperaturi extreme mai bine decât alte tipuri de izolație. În caz de incendiu, plăcile își păstrează forma și oferă o protecție mai bună împotriva răspândirii flăcărilor. Atunci când e combinată cu învelișuri speciale rezistente la foc, vata minerală poate fi folosită pentru a crea un ansamblu rezistent la incendiu, fără prea mult efort.

Rezistența la apă

O altă caracteristică excelentă a vatei bazaltice este faptul că nu absoarbe apa, rămânând intactă chiar și în condiții de umezeală. Acest lucru înseamnă că, chiar dacă se umezesc, plăcile de vată bazaltică nu se vor deforma după uscare. Vata de sticlă, pe de altă parte, se comprimă sau se adună atunci când este udată, iar uneori nu mai poate fi recuperată și este nevoie de montarea unui nou strat de izolație în spațiul afectat.