Instituţia Prefectului susţine campania „Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu”

Instituţia Prefectului Sălaj susţine campania de reabilitare a casei memoriale „Iuliu Maniu” din localitatea Bădăcin. Decizia a fost luată vineri, 19 iunie, în cadrul şedinţei de Colegiu prefectural, de reprezentantul guvernului în teritoriu – Ionel Ciunt. Astfel, începând de luni, 22 iunie, Instituţia Prefectului va solicita sprijin financiar din partea instituţiilor deconcentrate. Mai exact, angajaţii acestor instituţii care doresc, benevol, să susţină financiar ampla lucrare de reabilitare a conacului, care a aparţinut lui Iuliu Maniu, vor putea dona bani. Sumele colectate vor ajunge în conturile deschise de Parohia Greco-Catolică Bădăcin în proprietatea căreia se află Casa lui Iuliu Maniu.

Începând cu luna februarie a acestui an, Parohia Creco-Catolică din localitate, preotul Cristian Borz, a demarat  campania publică în vederea salvării conacului lui Iuliu Maniu – „Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu”. Campaniei i s-au alăturat o serie de instituţii şi fundaţii care vor să salveze şi să păstreze istoria neamului românesc.

Casa memorială “Iuliu Maniu” din Bădăcin este monument istoric memorial, înscris în Lista monumentelor istorice. Aceasta a fost construită în anul 1879 de către Ioan Maniu, tatăl marelui om politic Iuliu Maniu. Aceasta nu este funcţională în prezent, orice activitate fiind interzisă din cauza faptului că prezintă pericol public. Clădirea s-a degradat în permanenţă şi prezintă pericol de prăbuşire parţială în zona puternic afectată de infiltraţii majore de apă în pereţi, iar acoperişul este în totalitate degradat.

Casa este construită din materiale tradiţionale – lemn, cărămidă şi parţial din cărămidă nearsă. Din această cauză procesul de deteriorare este extrem de rapid.

Parohia Greco-Catolică Bădăcin, care este administrator al clădirii şi este direct interesată de conservarea monumentului, nu are putere financiară pentru susţinerea execuţiei lucrărilor de consolidare. Cu sprijinul Episcopiei Greco-Catolice Oradea s-a finanţat proiectul de consolidare şi reabilitare şi având în vedere starea actuală şi vulnerabilitatea clădirii şi se impun intervenţii de primă urgenţă pentru a evita prăbuşirea acesteia şi dispariţia casei memoriale Iuliu Maniu – unul dintre cei mai prestigioşi oameni politici din România: fost prim ministru al României în perioada interbelică în trei guverne, preşedintele Partidului Naţional Român între anii 1919-1926, preşedinte al Partidului ţărănesc în perioada 1926-1933 şi 1937-1947 şi membru de onoare al Academiei Române din anul 1919.

Donaţiile pentru păstrarea casei memoriale „Iuliu Maniu“ se pot face în conturile: Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400, Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205, Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730, Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, judeţul Sălaj.

Leave a Comment