Instanțele dau câștig de cauză sălăjenilor în războiul cu băncile

Perceperea de către bănci a unor comisioane de risc sau de administrare, precum și modificarea dobânzilor fără consimțământul persoanei împrumutate, sunt considerate de instanțele de judecată ca fiind clauze abuzive.

Sălăjenii care au constatat existenţa unor clauze abuzive în contractele de credit încheiate cu băncile, precum perceperea unor comisioane de risc sau de administrare, au dreptul de a se adresa cu o plângere către Protecția Consumatorilor, fie de a sesiza direct instanțele de judecată. Pe rolul instanțelor se află mai multe dosare, prin care titularii contractelor de credit solicită judecătorilor să constate caracterul abuziv al unor clauze contractuale și înlăturarea lor din contractele de credit. Practica judiciară arată că băncile pierd tot mai multe procese intentate de clienţi din cauza clauzelor abuzive impuse în contractele de împrumut. ”Pe bună dreptate, instanțele judecătorești încep să constate că anumite prevederi din contractele de credit contravin normelor legale în vigoare, în consecință dispun înlăturarea acestora din contractele de credit și restituirea sumelor încasate în mod nelegal de către bănci. Ceea ce trebuie subliniat este faptul că, dacă o clauză contractuală este înlăturată de către instanță într-un proces cu o anumită bancă, respectiva instituție bancară este obligată să înlăture acea clauză din toate contractele de credit”, ne-a declarat avocatul Bogdan Ilea.

Cum poți recunoaște clauzele abuzive
Casa de avocatură Ilea&Szakacs a reprezentat mai mulți clienți care au constatat în contractele de împrumut încheiate cu băncile mai multe clauze abuzive. Spre exemplu, caracterul abuziv al unor astfel de clauze a fost deja constatat Judecătoria Zalău. Este contrar legii ca ”pe parcursul derulării creditului, banca să modifice dobânda, fără consimțământul împrumutatului, în funcție de costul resurselor de creditare, noul procent de dobândă aplicandu-se de la data modificării acestuia, la soldul creditului existent”. De asemenea, banca poate modifica, fără consimțământul împrumutatului, nivelul comisionaelor sau dobânda de referință revizuibilă semestrial. Nu în ultimul rând, trebuie să rețineți că esta abuziv ca banca să perceapă un comision de risc pentru ”punerea la dispoziție a creditului”.
Astfel de clauze introduse de bănci în contractele de credit au diferite forme. Potrivit anexei la contractul de credit, comisionul de administrare este în sumă fixă lunară, procent care rămâne fix pe toată perioada de rambursare. Instanțele au constatat însă că acel comision de administrare impus de bancă depășea de multe ori procentul de 0,05 la sută, stipulat în contractul de împrumut.

Șapte reclamații în două luni
În primele două luni ale acestui an, la Oficiul pentru Protecția Consumatorilor Sălaj au fost depuse şapte reclamaţii ce au vizat serviciile financiar bancare, însă având în vedere faptul că aceşti operatori economici au sediul social în Bucureşti, petiţiile au fost redirecţionate către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Fiind vorba de reclamarea clauzelor abuzive din contractele bancare, plângerile au fost înaintate instanţelor de judecată.
Până în momentul de față, două bănci importante din municipiul Zalău au pierdut definitiv războiul clauzelor abuzive, instanța dând câștig de cauză clienților păgubiți. La nivelul întregii țări au fost inițiate peste 4.000 de procese împotriva băncilor Volksbank, BCR, OTP, Piraeus, Banca Transilvania, Bancpost şi UniCredit Ţiriac.

Leave a Comment