Îngrijorător! Numărul sălăjenilor cu afecţiuni psihice crește alarmant

De la an la an numărul sălăjenilor cu afecţiuni pishice este într-o continuă creştere. Schizofrenia, oligofrenia, fobiile, atacurile de panică şi paranoia, dar mai ales depresiile ori tulburările obsesiv-compulsive sunt cele mai întâlnite în rândul populaţiei. Boala nu iartă pe nimeni, iar persoanele suferinde sunt tineri, bătrâni şi, deopotrivă, copii.

Dacă la finalul anului trecut în evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj erau îregistrate un număr de 3.384 de persoane cu afecţiuni psihice, în primele trei luni din acest an numărul lor a ajuns la 4.031 de persoane, ceea ce înseamnă 647 de cazuri noi. Potrivit Ligiei Marincaş, directorul instituţiei precizate, cele mai multe persoane cu afecţiuni psihice provin din mediul rural – peste 2.340, în timp ce în mediul urban incidenţa este mai scăzută -1.684 de cazuri. Astfel, din cazurile înregistrate în acest an, şapte sunt la copii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 14 ani, 358 de cazuri sunt la persoane cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani, iar alte 282 includ persoane cu vârsta de peste 65 de ani.
Conform ultimelor informaţii oficiale, la finalul anului trecut, în România trăiau 212.293 de persoane cu probleme de sănătate mintală, în creştere comparativ cu anii anteriori. Una dintre cele mai răspândite probleme de sănătate mintală din România este depresia, aceasta reprezentând şi principala cauză a dizabilităţilor prezente la tinerii cu vârste cuprinse între 10 şi 19 ani, conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Tot OMS arată că la nivel mondial depresia este pe primul loc în ceea ce priveşte dizabilităţile mintale, organizaţia estimând că în lume trăiesc în jur de 350 de milioane de oameni care suferă de depresie, majoritatea fiind femei. Potrivit specialiştilor în domeniu, doar în ultimele 12 luni numărul acestor persoane a crescut cu aproape 3.000 de persoane, însă în realitate numărul lor este mult mai mare în principal din două mari motive. Pe de o parte mersul la psiholog sau la un specialist în sănătate mintală este încă un aspect ruşinos pentru unele persoane şi privit ca ceva tabu, iar pe de altă parte faptul că există o lipsă de informare şi educare la nivelului publicului larg cu privire la existenţa unor astfel de servicii.
În judeţul Sălaj, tratamentul pentru bolnavii cu afecţiuni psihice se realizează la secţia de psihiatrie a Spitalul Judeţean Zalău şi la Spitalul din Şimleu Silvaniei.


Depresia – boală care condamnă la suferinţă în tăcere

Depresia, una din afecţiunile psihice des întâlnită, trebuie tratată repede şi eficient. Relaţiile conflictuale, grijile profesionale sau financiare, pierderea unei persoane dragi şi boala fizică reprezintă reacţii la problemele vieţii, care pot deveni atât de puternice încât să provoace o stare mult mai intensă: depresia. Astfel, senzaţia de tristeţe sau oboseală, insomnia, reacţia de iritare şi nervozitate reprezintă probleme importante care nu trebuie trecute cu vederea şi în astfel de cazuri persoanele trebuie să se adreseze medicului specialist. Specialiştii atrag atenţia că simptomele depresiei sunt: lipsa de somn sau prea mult somn, lipsa de energie, pierderea poftei de mâncare sau pofta de mâncare exagerată, capacitate redusă de concentrare, tendinţa de a plânge cu uşurinţă, tristeţe, gânduri negative, senzatia că „nu are nici un rost să trăiţi”, sentiment de vinovaţie şi reacţii încetinite. Specialiştii atrag atenţia că depresia este o boală pe care o poate avea oricine în anumite momente mai dificile din viaţă, iar cunoaşterea simptomelor depresiei poate determina persoana în cauză să apeleze la ajutor medicului cât mai repede posibil pentru a nu degenera, dar şi pentru a preveni apariţia lor viitoare.

Depresiile netratate – drumul spre suicid

Depresia este principala cauză a dizabilităţii în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 45 de ani. Cu toate acestea, chiar dacă depresia este atât de comună, există multe concepţii greşite despre simptomele, cauzele şi tratamentul ei. Depresiile netratate pot avea rezultate negative grave, inclusiv complicaţii medicale, abuz de droguri sau alcool şi sinucidere. Cel putin 70 la sută din sinucideri sunt rezultatul depresiilor netratate. Fără tratamentul adecvat, depresia afectează în mod semnifcativ viaţa unei persoane – majoritatea depresivilor care nu sunt trataţi, ajung şomeri, au probleme financiare, divorţează sau fac abuz de droguri sau alcool. Creierul este un organ al corpului, care se poate îmbolnăvi, la fel ca inima, ficatul sau rinichii. Substanţele chimice din creier, denumite neurotransmiţători, reglementează modul în care oamenii gândesc, simt şi acţionează. Creierul se poate îmbolnăvi dacă echilibrul acestor substanţe este perturbat, iar rezultatul poate fi boala numită depresie. Stinţiific, s-a dovedit faptul că anumţi cromozomi pot creşte riscul de depresie. Ca urmare, există o corelaţie între moştenirea genetică şi depresie. De asemenea, produsele chimice din creier care controlează apetitul alimentar, somnul, starea de spirit şi funcţiile congnitive, pot funcţiona anormal odată cu apariţia depresiei. Cu toate acestea, a privi depresia doar ca pe un dezechilibru chimic este prea simplu şi din această abordare se exclude rolul complex al creierului în cadrul întregului organism.

One Thought to “Îngrijorător! Numărul sălăjenilor cu afecţiuni psihice crește alarmant”

  1. nae ledra

    Escrocii politruci au furat la greu,romanii au innebunit , spalati pe creer de latrina 3,rtv,etc.

Leave a Comment