Începând din 2018 am putea avea o nouă sărbătoare legală nelucrătoare

Vinerea Mare ar putea deveni sărbătoare legală, nelucrătoare, începând din anul viitor. Proiectul de lege este inițiat de deputați și UDMR, PSD, PNL, PMP și minorități, și a fost depus în Parlament, la Senat. Inițiatorii precizează că Vinerea Mare, sau Vinerea Patimilor este ultima zi din de vineri dinaintea Paștelui, și astfel ultima vineri din Postul Mare și se mai numește  Vinerea seacă, pentru că mulți români au obiceiul de a posti cu post negru. 

Parlamentarii semnatari ai proiectului afirmă în propunerea legislativă că Vinerea Mare este una dintre cele trei zile de sărbătoare religioase creștină, numite Triduum Sacrum, din care face parte Joia Mare, Vinerea mare și Sâmbăta mare.

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri înaintea Paștelui, și astfel ultima vineri din Postul Mare. Este numită și Vinerea Paștelui, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră, Vinerea Seacă. Se numește Vinerea Paștilor, pentru că este ultima vineri dinaintea Paștelui, Vinerea Patimilor, deoarece în această zi a pătimit și a fost răstignit Iisus Hristos, Vinerea Seacă, pentru că mulți români au obiceiul de a posti post negru. Este una dintre cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină numite „Triduum Sacrum” din care face parte Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare. După credința creștină, în această zi a avut loc moartea lui Isus care a fost răstignit și a murit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoșesc.

Alte articole

One Thought to “Începând din 2018 am putea avea o nouă sărbătoare legală nelucrătoare”

  1. Nu va mai pierdeti vremea cu nimicuri

    Faceti nelucratoare toate zilele lucratoare dintr-un an si gata, fara munca vom trai mai bine.
    Totusi, cand aveti de gand sa faceti si legi serioase, ca de populisme si festivisme ne-am cam saturat?
    Adevarat este ca pentru legi serioase (cu impact economic si social real) iti mai trebuie si minte…Chiar ceea ce le lipseste multor parlamentari „instruiti” in facultati private la ani buni dupa terminarea liceului.

Leave a Comment