Sute de elevi se întrec într-ale matematicii la Şimleu Silvaniei

Peste 300 de elevi din România şi Republica Moldova se vor întrece, la finele acestei săptămâni, în cadrul celei de-a XII-a ediţii a Concursului Naţional de Matematică „Teodor Topan” Şimleu Silvaniei, concurs înscris în Calendarul Activităţilor Educative Naţionale 2017.

În competiţia ce va avea loc în perioada 15-16 decembrie s-au înscris 302 elevi de gimnaziu şi de liceu din din județele Bihor, Bistriţa Năsăud, Cluj, Maramureș, Mureş, Satu Mare, Sălaj, dar și din Republica Moldova. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, în acest an, din comisia de elaborare a subiectelor vor face parte profesorii universitari Dorel Miheț, Universitatea de Vest din Timișoara; Andrei Eckstein, Universitatea Politehnică din Timișoara; Dorin Andrica, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, şi studenţii Vlad Crișan, doctorand Georg-August-Universitat Gottingen, Germania; Mihai Nechita – doctorand University College London; Vlad Mihály – student Facultatea de Automatică și Calculatoare, Cluj-Napoca; Alexandru Mihalcu – student Oxford University şi George Țurcaș – doctorand Warwick Mathematics Institute, Anglia.

Evenimentul cu tradiţie este organizat de către Primăria Şimleu Silvaniei, care a alocat pentru acest concurs un buget de peste 6.000 de lei. După cum ne-a declarat primarul Septimiu Ţurcaş, pentru fiecare an de învăţământ vor fi acordate câte trei premii, constând în sume de bani şi cărţi, şi trei menţiuni, constând în cărţi.
Deschiderea oficială va avea loc, sâmbătă, 16 decembrie, la ora 8, la Centrul de Documentare şi Informare al Şcolii Gimnaziale „Silvania”, iar festivitatea de premiere se va desfăşura la Casa de Cultură din Şimleu Silvaniei, în aceeaşi zi, de la ora 18.

Cine a fost Teodor Topan

Membru marcant al galeriei de profesori şimleuani şi sălăjeni, profesorul Teodor Topan era venerat ca un profesor de geniu. S-a născut cu pasiunea matematicii, iar pe parcurs a dobândit-o pe cea a poeziei. Celebru prin omenescu-i firesc şi cu o gândire tot mai maturizată de trecerea timpului care-l durea, Teodor Topan s-a mişcat uşor şi strălucit între cifre şi cuvinte, între discipoli şi părinţii acestora, între colegi şi prieteni. Autor al mai multor culegeri de probleme şi volume de poezii, profesorul şimleaun a rămas în mintea şi sufletul discipolilor şi comunităţii locale ca un dascăl şi poet de excepţie. Parafrazând titlul ultimului său volum de poezie „Triunghiul cu stele”, el a fost drept ca triunghiul dreptunghic, echidistant, ca cel echilateral şi a apucat calea spre stele, aşa cum converg în sus, laturile triunghiului isoscel.

Pentru a veni în sprijinul elevilor talentaţi şi pasionaţi de matematică, începând din anul şcolar 2006-2007, Şcoala Gimnazială „Silvania” Şimleu Silvaniei, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al judeţului Sălaj şi cu sprijinul Primăriei Şimleu Silvaniei, organizează un concurs ce poată numele marelui profesor. Evenimentul îşi propune să testeze potenţialul loturilor olimpice din clasele V-XII înaintea Olimpiadei de matematică, în vederea unei mai bune şi mai obiective selecţii, cunoaşterea şi cuantificarea de către elevi şi profesori a nivelului de performanţă atins de diferite şcoli şi licee, precum şi o mai strânsă comunicare şi interrelaţionare între elevii şi profesorii din judeţul Sălaj şi judeţele invitate în vederea pregătirii viitoarelor etape ale Olimpiadei de matematică.

Alte articole

Leave a Comment