In ultimii doi ani: Zeci de salajence depistate cu cancer de col uterin

In ultimii doi ani: Zeci de salajence depistate cu cancer de col uterin

Intre atatea hibe pe care le are Romania in domeniul sanatatii, se regaseste si numarul mare de cazuri de cancer de col uterin depistate si de decese cauzate de aceasta boala. De altfel, ne situam pe primul loc in Europa in aceasta privinta, singura cale de a preveni acest tip de cancer fiind vaccinarea.

Ingrijorate de numarul mare de diagnostice si de decese ce au legatura directa cu cancerul de col uterin, autoritatile romane din domeniul sanatatii au insistat in ultimii ani asupra unei campanii de imunizare prin vaccinare a fetelor si a tinerelor impotriva acestui tip de cancer. In paralel, s-a incercat constientizarea tuturor femeilor in ceea ce priveste importanta examenului ginecologic periodic si a efectuarii testului Babes-Papanicolau, astfel ca boala sa fie depistata in stadii incipiente si a se putea administra tratament corespunzator.

Purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Salaj, Mihai Cheseli, a declarat ca „in urma campaniei de imunizare impotriva HPV, demarata in noiembrie 2009 si finalizata la 31 decembrie 2010, au fost vaccinate gratuit, cu toate cele trei doze de vaccin, 808 femei”. Potrivit sursei citate, in 2009, la nivel de judet au fost identificate 39 de femei cu cancer de col uterin, in timp ce anul trecut au fost diagnosticate 40 de asemenea cazuri.

In prezent, pentru preventie, la nivel national sunt disponibile doua vaccinuri HPV (n.r. virusul papilloma) profilactice, inregistrate de Agentia Europeana a Medicamentului si anume Gardasil si Cervarix, autoritatile sustinand ca ele asigura protectie de aproape 100 la suta impotriva neoplaziei intraepiteliale cauzata de HPV 16 si HPV 18, la femei care nu au prezentat expunere anterioara vaccinarii la aceste tipuri.

In schimb, vaccinurile nu ofera protectie femeilor infectate cu oricare tip de HPV, la momentul vaccinarii, acesta fiind si un motiv pentru care imunizarea sa fie efectuata fetelor inaintea debutului sexual.

Leave a Comment