In Satu Mare funcţionează un Consulat Onorific al Italiei

Consulul Onorific, Dino Tucci are competenţe în judeţele Maramureş, Sălaj şi Satu Mare

În urmă cu mai mult de un an, în Satu Mare, pe strada Decebal nr. 5 (lângă MB Europa, la subsol), funcţionează Consulatul Onorific al Italei.
Am stat de vorbă cu Consulul Onorific, Dino Tucci despre ce face un Consul Onorific şi cum îşi îndeplineşte atribuţiile.
Un consul onorific este ales şi prezintă guvernului român scrisorile de acreditare
Dino Tucci a fost ales de Statul italian prin Decret ministerial al Guvernului Italiei şi, înainte de începerea activităţii, îşi prezintă scrisorile de acreditare Guvernului României.
Am aflat astfel că un Consulat Onorific are, în principiu, atribuţii privind apărarea intereselor italienilor domiciliaţi sau în trecere prin România, în teritoriile sale de competenţă. Dino Tucci are ca domenii de competenţă judeţele Satu Mare, Maramureş şi Sălaj.
De asemenea, consulul onorific are printre atribuţii şi ajutorarea românilor care au muncit sau muncesc în Italia şi au probleme de diferite feluri, de la cele din domeniul pensiilor la al actelor de stare civilă de la certificate de naştere la alte acte de toate felurile.
O altă atribuţie a acestuia este aceea de a oferi informaţii legislative, juridice şi comerciale oamenilor de afaceri italieni care îşi desfăşoară activitatea în cele trei judeţe şi, eventualilor investitori care vor să-şi deschidă afaceri în unul din cele trei judeţe de competenţă. Desigur, poate acorda asistenţă de acelaşi fel şi românilor care vor să investească în Italia.
Subliniem faptul că demersurile pe care le întreprinde Consulul Onorific sunt gratuite, cei ce beneficiază de sprijin achită doar taxele pentru acte stabilite de Statul italian sau cel român.
În fine, deşi s-a ferit să ofere cifre exacte despre câte persoane i-au solicitat deja sprijinul, am aflat că numai în acest an, are înregistrate peste 1000 de cazuri.

Console Onorario d’Itallia (Consulatul Onorific al Italiei)
Satu Mare-strada Decebal nr. 5; telefon: 0261/712.771; mobil: 0723/500.279; e-mail: tucci.dino@tuccidino.com sau; dino@gmail.com” tucci.dino@gmail.com; skype: tucci.dino.

Alte articole

Leave a Comment