Sute de tineri sălăjeni își încearcă norocul la Bac-ul din toamnă

Elevii care nu au reușit să promoveze în vară examenul maturității, dar și cei care au ratat în anii anteriori s-au înscris la cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat, programată pentru intervalul 16-26 august.

Potrivit informațiilor furnizate de către Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, până marți, 26 iulie, reprezentanții unităților din învățământ au introdus în aplicația locală de Bacalaureat 458 de dosare ale candidaților. Deși perioada înscrierilor s-a încheiat încă de săptămâna trecută, aplicația va rămâne deschisă pentru introducerea dosarelor până în 6 august, după finalizarea perioadei corigențelor.

Potrivit calendarului BAC 2016, cea de-a doua sesiune din aceste an se va desfășura în perioada 16 – 26 august, astfel: în 16 și 17 august, evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română și în limba maternă; între 17 și 19 august, evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internatională; în 18 și 19 august, evaluarea competențelor digitale; în 22 august, proba scrisă la Limba și literatura română, iar o zi mai târziu, proba scrisă la Limba și literatura maternă. Pentru 24 august este programată proba obligatorie a probilului (scris), ultima testare urmând să aibă loc în 26 august, la proba la alegere a profilului și specializării.

Primele rezultate vor fi afișate în 29 august, până la ora 16, în aceeași zi, cei nemulțumiți de notele obținute putând depune contestații. Acestea din urmă vor fi soluționate în 31 și 31 august, pentru care rezultatele finale să fie făcute publice în 1 septembrie.

Toate sãlile în care se vor desfãsura probele din cadrul Bacalaureatului 2016 vor fi supravegheate atât video, cât si audio, potrivit ordinului de ministru. „Pânã la începerea probelor de examen, comisiile de bacalaureat judetene/comisia municipiului Bucuresti iau toate mãsurile, în colaborare cu autoritãtile administratiei publice locale, pentru asigurarea dotãrii tuturor sãlilor de examen cu camere functionale de supraveghere video si audio”, scrie în document. Pe deasupra, vor fi supravegheate în acelasi fel sãlile în care se vor descãrca si se vor multiplica subiectele si sãlile în care se vor prelua, evalua si depozita lucrãrile scrise. „În vederea asigurãrii desfãsurãrii corecte a examenului de bacalaureat, în conformitate cu prevederile reglementãrilor în vigoare, comisiile de bacalaureat din centrele de examen si comisiile de bacalaureat judetene/a municipiului Bucuresti verificã, prin sondaj, înregistrãrile audio-video din sãlile de examen, dupã încheierea probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constatã nereguli, fraude sau tentative de fraudã ori în cazul în care existã sesizãri privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrãrile din toate sãlile de examen din centrul respectiv”, prevede Ordinul MECS nr. 5080/2015.

La prima sesiune a examenului maturității, în județul Sălaj au promovat, după soluționarea contestațiilor, 62,83 la sută dintre absolvenți.

Alte articole

Leave a Comment