În Sălaj, patronii sunt pârăţi de propriii angajaţi

Numărul angajaţilor sălăjeni, care îşi reclamă angajatorii la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj, este într-o continuă creştere. Numai în primele opt luni ale acestui an, ianuarie-august 2013, numărul sesizărilor înregistrate a ajuns la 80 faţă de 51, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Situaţia financiară grea din ultima perioadă degradează pe zi ce trece relaţia dintre angajaţi şi angajatori. Acest lucru reise din faptul că foarte mulţi angajaţi îşi schimbă aproape anual locul de muncă, dar şi din sesizările înregistrate la ITM Sălaj. Potrivit unor informaţii furnizate de Luminiţa Nemes, inspector şef al ITM Sălaj, în primele opt luni ale acestui an, la sediul instituţiei, s-au inregistrat un număr de 80 de sesizări din partea salariaţilor cu privire la problemele pe care le întâmpină la societăţile la care lucrează. În cele mai multe sesizări angajaţii îşi reclamă patronii cu privire la neplata drepturilor salariale, dar şi pentru nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară şi cea de noapte. Neregulile semnalate de angajaţi, în sesizări, cuprind şi aspecte cu privire la nerespectarea de angajator a obligaţiei de a compensa în bani concediul de odihnă neefectuat la încetarea activităţii salariatului, munca fără forme legale, neînmânarea unui exemplar din contratul individial de muncă, necomunicarea deciziei de încetare a activităţii şi, nu în ultimul rând, condiţiile de muncă. Potrivit lui Nemeş, aspectele sesizate sunt verificate printr-un control efectuat de către inspectorii de muncă la societăţile reclamate şi după caz, sunt aplicate sancţiuni contravenţionale şi se dispun măsuri de remediere a deficienţelor. Ulterior, în termenul legal, se formulează pententului răspuns cu rezultatele controlului.
Sesizările înregistrate în cursul acestui an la ITM Sălaj au fost fie scrise şi depuse personal de petent, fie telefon sau prin căsuţa electronică.

Alte articole

One Thought to “În Sălaj, patronii sunt pârăţi de propriii angajaţi”

  1. Anonim

    S.C. PUBLIPROF.RA S.R.L.

Leave a Comment