In prag de iarna: Cosurile de fum improvizate lasa salajenii fara acoperis deasupra capului

In prag de iarna: Cosurile de fum improvizate lasa salajenii fara acoperis deasupra capuluiTrei anexe gospodaresti din judetul Salaj au fost cuprinse de flacari, in ultimele 48 de ore, din cauza cosurilor si burlanelor improvizate pentru evacuarea fumului. Incepand din luna octombrie a anului in curs, pompierii militari au fost solicitati la 17 interventii ca urmare a nerespectarii conditiilor minime de prevenire a incendiilor in sezonul rece.

Pompierii salajeni au fost solicitati, de la inceputul lunii octombrie si pana in prezent, la zece interventii pentru stingerea incendiilor izbucnite de la cosurile de fum neprotejate sau deteriorate. Potrivit purtatorului de cuvant din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Porolissum al judetului Salaj, Lucian Jacodi, in zilele de marti si miercuri au fost inregistrate trei incendii avand cauza probabila cosurile de fum necorespunzatoare.

Garda de interventie Hida a fost solicitata sa intervina, marti, pentru a stinge un incendiu izbucnit la biserica penticostala din localitatea Dragu. Cauza probabila de incendiu fost efectul termic de la cosul de fum neprotejat corespunzator, arzand circa zece metri patrati de acoperis. In noaptea de marti spre miercuri, pompierii de la Garda de interventie Nusfalau au stins flacarile ce au cuprins anexa unei gospodarii din localitatea Boghis. Se pare ca incendiul a izbucnit de la un burlan de fum improvizat. A ars acoperisul anexei pe 50 de metri patrati, focul extinzandu-se cu repeziciune de la anexa proprietarului la anexa vecina, unde focul a mistuit circa 20 de metri patrati din acoperis. In aceeasi noapte, pompierii cehani s-au deplasat in localitatea Asuaju de Sus, unde anexa unei gospodarii a luat foc din cauza cosului de fum deteriorat. Au ars cativa metri din acoperis si planseul de lemn.

Cosurile de fum, tencuite la exterior

Pentru evitarea producerii incendiilor, pompierii atrag atentia asupra modului de folosire a cosurilor si canalelor de fum. Acestea trebuie construite din materiale incombustibile, rezistente la foc. Se recomanda ca, in incaperea unde e amplasata centrala de incalzire, sa nu se depoziteze obiecte nefolositoare incalzirii. Centrala trebuie echipata cu aparate de masura si control al temperaturii, a presiunii din cazan si conducte, cu indicatoare de nivel pentru combustibil, cu supape de siguranta. Cosurile de fum trebuie verificate, curatate si reparate de catre personal specializat. Improvizatiile la burlanele metalice de evacuare a fumului cu lungime mare si coturi multe, montate pe langa si pe peretii combustibili, in apropierea materialelor sau a altor obiecte de uz casnic pot produce incendii, precum cel de la Boghis.

Pompierii atentioneaza populatia sa tencuiasca toate cosurile de fum la exterior, pe portiunea cuprinsa in podul cladirii. Trebuie pastrata o distanta de minim 15 centimetri intre cosul de fum si materialele combustibile. O data la trei luni, cosurile de fum si sobele care functioneaza cu combustibil solid trebuie curatate de funingine, iar daca acestea functioneaza cu combustibil lichid sau gazos curatarea lor trebuie efectuata o data la patru, respectiv la sase luni.

Atentie la jarul din sobe!

Alte patru incendii au fost inregistrate in judet, incepand cu luna octombrie, din cauza depozitarii jarului si a cenusii nestinse langa materiale combustibile. De asemenea, pompierii salajeni au fost solicitati la trei interventii pentru stingerea flacarilor izbucnite din cauza unor sisteme de incalzire (sobe) necorespunzatoare. Pompierii avertizeaza ca utilizarea necorespunzatoare ori cu defectiuni a diferitelor mijloace de incalzire sau a sistemelor de evacuare a fumului si a gazelor fierbinti, utilizarea instalatiilor electrice de iluminat si a aparatelor electrice de uz casnic suprasolicitate, neverificate si care nu prezinta siguranta in exploatare pot genera incendii si chiar explozii devastatoare. Astfel, cunoasterea masurilor de prevenire si stingere a incendiilor, in perioada sezonului rece, scade riscul producerii acestor evenimente din care ar putea rezulta pierderi insemnate de bunuri ori chiar de vieti omenesti.

Alte articole

Leave a Comment