In decurs de o luna: Patru cereri de divort depuse la Primaria Zalau

In decurs de o luna: Patru cereri de divort depuse la Primaria Zalau

Patru cereri de divort au fost depuse, in 2011, la Primaria Zalau, cuplurile dorind desfacerea casatoriei conform unor prevederi legislative intrate in vigoare la sfarsitul anului trecut, care stipuleaza ca romanii pot opta pentru desfacerea casatoriei la primarie sau la notar.

Purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, Manuela Ghiurutan, a declarat ca taxa pentru divort stabilita prin hotarare de Consiliu Local este de 500 de lei, divortul putand fi obtinut numai cu conditia ca ambii soti sa fie de acord cu acest lucru si sa nu aiba copii minori. Procedura pentru obtinerea unui certificat de divort prevede ca sotii sa formuleze o cerere pe care trebuie sa o depuna la Serviciul de Stare Civila din cadrul administratiei locale. La depunerea cererii trebuie sa fie prezenti obligatoriu ambii soti si niciunul dintre ei nu trebuie sa aiba probleme de sanatate care sa ii afecteze decizia. O alta conditie pentru obtinerea divortului in acest mod este ca sotii sa se puna de acord cu numele pe care il va avea fiecare dupa divort.

Un cuplu primeste un termen de 30 de zile in care sa cugete asupra pasului decisiv pe care vrea sa il faca, termen in care sotii se pot razgandi. Daca sotii hotarasc sa isi continue viata impreuna, cererea de divort este respinsa. Daca, totusi, dupa aceasta perioada, cuplul doreste sa continue actiunea inceputa, autoritatile municipale trimit o adresa la Directia Generala pentru Evidenta Persoanei Bucuresti, prin care solicita atribuirea unui numar pentru certificatul de divort in Registrul Unic al Divorturilor. In termen de 15 zile de la formularea adresei, actul respectiv va fi inregistrat in Registrul Unic al Divorturilor (RUD) din Bucuresti, iar cei doi soti vor primi certificatul de divort.

Simplificarea procedurii de divort, prin modificarea legislatiei, este un ajutor dat acelor cupluri casatorite care au realizat ca nu mai pot continua in relatia respectiva si care doresc sa isi continue viata separat. De altfel, statisticile ultimilor doi ani arata ca numeroase familii de salajeni au ajuns sa se separe legal, odata ce au constatat ca interesele nu mai sunt comune.

Directorul Directiei de Statistica a Judetului Salaj, Elena Muresan, a declarat ca in anul 2009, in Salaj au fost inregistrate 347 de divorturi, in timp ce anul trecut au fost inregistrate 331 de cupluri care au divortat.

Leave a Comment