Ignorând îndemnul la iertare, Episcopia Sălajului întoarce spatele enoriaşilor

Protestele ce s-au desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute la biserica “Sfântul Ştefan” din Zalău, i-au determinat pe mai marii Episcopiei Sălajului să aducă noi precizări vizavi de cazul preotului Ioan Coste. În încercarea de a-şi susţine cât mai ferm punctul de vedere, oficialii instituţiei recunosc că esenţa scandalului stă într-o problemă ceva mai veche ce îi vizează pe episcopul de Sălaj şi preotul Vasile Bota, cel care a slujit, încălcând legile bisericeşti, la înmormântarea mamei părintelui Coste. “Cunoscând faptul că preotul Vasile Bota, în perioada în care a ocupat funcţia de vicar administrativ al Episcopiei Oradiei, a reuşit divizarea în două tabere a preoţilor din Sălaj, Preasfinţitul Părinte Petroniu, după ce a ajuns episcop al Sălajului, i-a transmis în mod expres acestuia, prin intermediul părintelui Ioan Coste, că nu are încuviinţarea episcopului Sălajului de a sluji în acest judeţ, pentru a nu crea tulburare”, se arată într-un comunicat de presă al eparhiei sălăjene. Am încercat, dar fără succes, să-l contactăm pe Gabriel Gârdan, purtătorul de cuvânt al Episcopiei, pentru a ne oferi detalii despre acea “divizare”.

Dacă e să ne luăm după vocile enoriaşilor protestatari, s-ar părea că sancţionarea lui Ioan Coste vine ca urmare a unei răzbunări personale a actualului episcop. Oamenii spun că popa Coste şi fostul vicar Bota ar fi făcut lobby la preoţii din judeţul nostru pentru Irinel Bistriţeanu, contracandidatul lui Petroniu în “cursa” pentru şefia Episcopiei Sălajului. Iar pentru gestul de atunci, preotul de la “Sfântul Ştefan” trage acum ponoasele.

În comunicatul de presă remis redacţiei, se mai arată că după înmormântarea mamei lui Ioan Coste, patru preoţi s-au ales cu “dojană arhierească”. Întrucât acesta nu se afla la prima abatere, se impunea ca pedeapsa ce-l viza să fie mai mare decât a colegilor săi. Regulamentul bisericesc prevede că în astfel de situaţii, vinovatul poate fi chiar caterisit, adică să-şi piardă dreptul de a sluji, însă mai marii Episcopiei au fost indulgenţi, şi au avut în vedere “o pedeapsă de mijloc”, respectiv transferul la parohia din Brebi. Practic, Coste ar fi trebui să facă o rocadă cu slujitorul de acolo, Septimiu Gudea, care, întâmplător sau nu, este contabilul Episcopiei şi finul vicarului sălăjean, Vasile Rusu. Gudea şi-a preluat postul de la Zalău încă de duminică, în timp ce preotul învinuit este internat în spital, din cauza unor probleme de sănătate.

După cum susţine Gârdan, când transferarea se face ca pedeapsă, parohia care i se va da celui pedepsit va fi “de categorie inferioară cele de la care a fost transferat. Dacă cel pedepsit este într-o parohie urbană, va fi transferat într-o patohie rurală, de categorie inferioară”. Toate aceste condiţii sunt îndeplinite de Brebi, unde preotului îi vor fi puse la dispoziţie “biserică şi casă parohială în stare excelentă”.

Oficialul Episcopiei Sălajului mai spune că decizia de transferare nu a putut fi pusă în aplicare, dat fiind faptul că “la aflarea veştii transferului, părintele Coste a intrat în concediu medical de urgenţă”. Ca urmare, factorii decizionali din eparhie aşteaptă încheierea concediului de boală şi rediscutarea cazului.

Până atunci, însă, Gabriel Gârdan aminteşte credincioşilor că legile bisericii sunt foarte clare şi nu lasă loc de interpretări. Iar în sprijinul acestor afirmaţii aduce recenta atitudine a Bisericii în cazul Sergiu Nicolaescu. “Chiar dacă şi acolo a fost vorba de o mare durere, de o personalitate, hotărârea sinodală s-a aplicat, aşa cum este firesc să se întâmple”.

În ceea ce priveşte protestele “unui grup de credincioşi”, cum numeşte purtătorul de cuvânt cele câteva sute de oameni care şi-au exprimat nemulţumirile zilele trecute, Gârdan susţine că “presiunea nu ajută nimănui, de aceea invităm la calm”. “Nu s-a pus problema excluderii din cler a preotului Coste, deşi se putea, de aceea nu înţelegem de ce creează atâta tulburare o posibilă pedeapsă de mijloc. Neaplicarea unor măsuri în cazuri de abater disciplinară ar crea dezordine, lăsânfd la discreţia maselor impunerea disciplinei. Latinii aveau o vorbă: Dura lex, sed lex, adică Legea este dură, dar este lege! Şi toţi ne supunem ei”, se mai arată în comunicatul menţionat.

Alte articole

26 Thoughts to “Ignorând îndemnul la iertare, Episcopia Sălajului întoarce spatele enoriaşilor”

 1. Anonim

  episcop comunist

 2. Anonim

  Am o intrebare pt. episcop : De ce isi vopseste barba ?

  Si o sugestie: Daca tot nu va place culoarea barbii , mai bine o taiati!

  Frumusetea omului nu este data numai de cum arata ci de sufletul pe care-l are. Ar trebui sa stiti mai bine ca mine.
  Sper ca veti citi comentariile din ziare.

 3. anonim

  Am o intrebare pt. episcop : De ce isi vopseste barba ?

  Si o sugestie: Daca tot nu va place culoarea barbii , mai bine o taiati!

  Frumusetea omului nu este data numai de cum arata ci de sufletul pe care-l are. Ar trebui sa stiti mai bine ca mine.
  Sper ca veti citi comentariile din ziare.

 4. Anonim

  UN ENORIAS din bani caruia s-a facut EPISCOPIA -dupa posibilitati pe 02.02.2013 la 18:55
  Cine ne pastoreste pe noi :
  – UN EPISCOP plin de ura
  – UN EPISCOP care impune dari preotilor si parohiilor.
  – UN EPISCOP care nu.i place de infatisarea data de DUMNEZEU si se vopseste
  + UN EPISCOP care nu saluta enoriasii
  – UN EPISCOP care este trufas, bautor, si necinstit
  Cine este acest EPISCOP :
  – Este Petru FLOREA, un om pacatos plin de vicii care nu merita sa poarte numele de SALAJANUL – Nu repeyinta de loc spiritul oamenilor din SALAJ
  Lasa-ne omule in pace cu nacazurile noastre si PLEACAAAAAA
  aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa pe 02.02.2013 la 18:40
  Un EPISCOP NESIMTIT

 5. Anonim

  adevărat!
  acum e momentul ca preotii si credinciosii sa se adune pt a-l inlatura pe acest popa de care toata lumea vb numai lucruri de ocară

 6. mariana

  asa pierde biserica ortodoxa enoriasii acum vor bani si pentru episcopie rusine sa le fie!

 7. pipa

  Nu exista nici o sansa sa scapam de acest blestemat de episcop. uitat-va pe site la episcopie, e cv-ul lui, a fost promovat de actualul mitopolit de la cluj. acest mitropolit a fost dovedit ca turnator la securitate si nu a patit nimic. ce credeti ca o sa se intample daca se ajunge la el?

 8. Nu trebue sa ne lasam la acest episcop gras,umflat,vopsit,afemeiat,increzut,etc,HAIDETI CU TOTII SA-L ALUNGAM DIN ZALAU SI DIN JUDET,pe acest FARISEU in sutana.

 9. anonim

  Oameni buni acesta nu-i episcop acest asa zis episcop îi DRAC.Un ordinar si un nesimtit si el si vicarul vasile rus ,o puslama de om si acesta, se crede tot pe vremea comunistilor cînd avea pile mari la pol.si secu.Domnule rus trebuea sa iei bataie ca lumea la biserica,te crezi tot în cristolt cu vacile unde ai facut ce ai vrut ca oamenilor le-a fost frica,esti un mare ordinar.o întrebare -cîti bani ai primit de la finul tau sa-l aduci la centru?Sefului cîti i-ai dat?Stie mai marele de la bucuresti ce faceti voi doi în salaj?o sa-i spuna oamenii din bradet.

 10. pipa

  satana le si asterne culcusul acestor derbedei.

 11. Andreas

  „… Latinii aveau o vorbă: Dura lex, sed lex, adică Legea este dură, dar este lege! Şi toţi ne supunem ei”, se mai arată în comunicatul menţionat.”
  Taica parinte, tot latinii pe care-i citezi aveau in vocabular si expresia „Vox populi, vox Dei”, ai auzit de asta ?, adicatelea „vocea poporului e vocea lui Dumnezeu”. Sau asta nu-ti convine ?

 12. salajeni nu carcovati fiindca aveti ce meritati,asa ca mucles!

 13. Anonim

  Ce au astia cu MANTUITORUL? Isus a propovaduit iertarea si saracia .Cum ar putea vreunul dintre astia sa-si ierte dusmanul CAND AU ATATA URA SI RAUTATE in sufletele lor.Cum ar putea renunta la bani si sa traiasca in saracie .Oare ar putea sa renunte la toate bunurile lor ,sa-si vanda averile si sa le imparta celor saraci cum a cerut Isus.

 14. anonim

  EXCRICI SI DERBEDEI;ÎI DOARE PE EI ÎN BASCA DE CELE SFINTE ;ÎI INTERESEAZA DOAR ÎMBOGATIREA;NU_I DE VINA CEL CE CERE ÎI DE VINA CEL CE DA :PENTRU EI NU EXISTA CONSTITUTIE ?SA LE FIE RUSINE.

 15. adela

  toata debandada si toate rautatile care se intampla acum in zalau se datoreaza preotului Rusu de la Catedrala care si-a adus si ginerele la Catedrala si vrea sa-si aduca toate neamurile la Zalau si la Episcopie ca sa fie o clica.Preotul Septimiu si tata lui popa din Ortelec sunt neamurile popii Rusu,ei conduc Episcopia si ei cer darile preotilor.Sunt imbuinati de tot binele cu case si terenuri in ZAlau si isi bat joc de preotii cu har .Pacat ca preasfintitul Petroniu nu-si da seama ca se folosesc de el ca sa-si rezolve problemele

 16. Anonim

  aveti alternative, folositile

 17. Anonim

  si la noi in sat urmeaza sa se faca sfintirea bisericii ,Episcopul cere 50 de milioane taxa de sfintenie iar bietii credinciosi nu reusesc sa stranga bani pentru a termina lucrarea.Exista o taxa pentru sfintire ? am ajuns „sa-l vindem pe Iisus”

 18. calin preotul

  taxe+taxe+taxe+taxe.
  parinte coste, vezi ce patesti daca nu ai inventat si dumneata o taxa pentru episcopie?
  te-ai apucat de treburi serioase!!!!!!
  vai! vai!

 19. Anonim

  CHIAR DUMINICA A FOST PILDA VAMESULUI PE CARE IISUS L-A IERTAT SI EL A DAT JUMATATE DIN AVERE SARACILOR.
  NOI CARE SUNTEM OARE?

 20. Anonim

  NE-AU PRIVATIZAT SI BISERICA ASTIA,FRATILOR.
  NU-TI MAI VINE SA MERGI LA BISERICA SA-I VEZI.S-AU INVATAT CU MANA INTINSA IN FIECARE DUMINICA.

 21. flo

  de ce oare tocmai la brebi?? ( DE ACOLO E INTERESUL DE AL MUTA PE FINUL VICARULUI) de ce tocmai coste?? ( fratele fostului protopop care a fost si el mutat la iaz)?? nu va este rusine vanzatori de credinta, nu meritati sutanele preotesti ( EPISCOPUL, VICARUL CU NEAMURILE SI RELATIILE LUI) SA VA FIE RUSINE
  RUGAM PREZENTA SI DE LA ALTE BISERICI PE PLATOU JOI IN JURUL ORELOR 16,N U NE PUTEM LASA UMILITI LA NESFARSIT DE ACEASTA ” GASCA” DE ASA ZIS SLUJITORI AI DOMNULUI. DEASEMENEA CEI DIN CADRUL BISERICILOR CARE NU SUNT MULTUMIMITI DE OBLIGATIVITATEA DE A ” CEDA” VENITURILE CATRE EPISCOPIE PENTRU DISTRACTIILE SI VACANTELE CELOR MENTIONATI MAI SUS

 22. FLO

  RUSINE PETRONIU SI PILELOR LUI, VICARULUI CU NEAMUL LUI. VA BATETI JOC DE BISERICA. A-TI TRANSFORMAT-O IN PIATA
  RUGAM CAT MAI MULTI ENORIASI SI DE ALTE BISERICI NEMULTUMITI DE ACTIUNILE EPICOPIEI SA PARTICIPE LA ADUNAREA DIN 7.02.2013 DE PE PLATOU.

 23. ricu

  girdane mai bine te-ai ocupa de biserica nu de politica!patezi obrazul familiei . ai scoala si stiinta asa ca mai buine ai folos-o ot. cele sfinte nu sa intri in trocul „porcilor”.cel care va pierde esti… evident tu.

 24. anonim

  Fratilor SALAJENI ati avut de ales intre doi episcopi,dar intrebati-l pe domnul caruia i sau luat cheile si pe altii de la partidul care azi e in opozitie pe cine l-au sustinut,?.Unde erati fratilor in vremea aia?Preasfintitului IRINEU BISTRITEANUL nu-i calca asta pe urma.Oare chiar ne meritam soarta alaturi de un asemenea episcop?.Pe joi la miting si sa plece ca este post liber la BUZAU.

 25. lehene.

  felicitari tuturor care ati scris de bine pentru pr. coste. O sa urmeze alte episoade despre unii preoti necinstiti si cersetori dupa bani pentru eopiscopie, aviz Ardelean Pop. Horvat dela episcopie. Ce ai sacut ardelean in noaptea de Craciun cand ai mers la colindat de episcopul de ai cerut bani de la oameni cel putin 5.000.000 lei. cum a fost la cantita ende este sef cel din Marin pe care il prostestri sa dea bani pentru episcop. rusine sa-ti fie, dar ai o fata si o va bate bunul Dumneze ce casa iai facut din banii furati de la biserica si episcopie.

Leave a Comment