Gyula Fabian, avizat favorabil pentru funcţia de Avocat al Poporului

Gyula Fabian, propunerea UDMR pentru funcţia de Avocat al Poporului a fost avizat favorabil, cu majoritate de voturi de comisiile juridice din Senat şi Camera Deputaţilor.

Audierea lui Gyula Fabian, fost procuror şi lector universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, a fost un prilej pentru deputaţii şi senatorii social-democraţi şi pentru reprezentanţii Alianţei pentru Unirea Românilor să facă referire la faptul că omul propus de coaliţia de guvernare PNL-USRPLUS- UDMR pentru funcţia de Avocat al Poporului deţine şi cetăţenia maghiară şi este favorabil autonomiei locale pe criterii etnice, conform unor prelegeri ţinute în cadrul unor evenimente şi unor lucrări juridice publicate în ultimii ani.

Privind reproşul că s-ar ocupa de autonomia pe criterii minoritare în lucrările sale, Gyula Fabian a spus: „Ca membru al cercurilor academice, de învăţământ superior, nu poţi ocoli astfel de subiecte de actualitate, cum a fost cazul Kosovo. Din postura de Avocat al Poporului nu am văzut niciun obiectiv sau vreo atribuţie pe acest tărâm. (…) Eu nu am vorbit despre autonomie ca o formă recomandată de mine, ci ca o formă recomandată de Consiliul Europei”.

Gyula Fabian nu a răspuns însă la întrebarea deputatului social-democrat Steluţa Cătăniciu privind constituţionalitatea înfiinţării unui ţinut secuiesc.

În privinţa criticilor legate de cetăţenia maghiară pe care o deţine şi că astfel ar putea fi un prezumtiv agent de influenţă al Ungariei, Gyula Fabian a replicat: „O parte din familia mea se trage din judeţul Gorj, Creţeşti, de lângă Târgu Cărbuneşti, şi a purtat numele Crăciunescu. (…) Apropo de apartenenţa etnică, nu am crezut că cineva mai poate face aluzie în acest secol la un numerus clausus cu privire la unii care au şi un back-ground minoritar”.

În ceea ce priveşte drepturile şi solicitările minorităţilor naţionale, acesta a precizat că susţine doar demersurile legale pentru obţinerea acestora şi respinge din start orice formă de extremism pe această temă.

Chestionat în legătură cu motivele pentru care Renate Weber a fost demisă din funcţia de Avocat al Poporului, Gyula Fabian a afirmat că, în opinia sa, fosta deţinătoare a funcţiei a exagerat cu privire la anumite acţiuni demarate la Curtea Constituţională şi în activitatea instituţiei.

„În privinţa carantinării persoanelor, unele dispoziţii au fost considerate neconstituţionale. Probabil că doar acele demersuri trebuiau atacate. Dar, să ataci toate demersurile de acest gen, în contextul în care şi la nivel european s-a restricţionat circulaţia persoanelor, este exagerat. Chiar în Constituţie există posibilitatea îngrădirii acestor drepturi pentru anumite motive”, susţine Fabian Gyula.

El a menţionat că o altă greşeală a fostului Avocat al Poporului a fost monitorizarea spitalelor civile prin intermediul Mecanismul Naţional de Prevenţie (MNP) a torturii şi tratamentelor inumane şi degradante.

„Nu voi continua MNP-ul pe spitalele civile, indiferent că sunt pe Covid sau generale”, a precizat Gyula Fabian, care a mai spus că „starea de alertă trebuie menţinută până la ridicarea pandemiei, mai ales că se anunţă un nou val al acesteia”.

Referitor la criticile aduse de membrii coaliţiei de guvernare la adresa Renatei Weber cu privire la inactivitatea sa în cazul Caracal şi dispariţia copiilor, Gyula Fabian a arătat: „Sunt conştient de competenţele autorităţii judiciare. Nu am vreo intenţie de a verifica cum a lucrat Procuratura sau ce măsuri a luat instanţa judecătorească în cauzele respective. Însă în domeniul protecţiei copiilor, a persoanelor care au ajuns să fie victime ale traficului de persoane se pot face verificări; nu însă la autorităţile judecătoreşti, nici la cele de urmărire penală”.

Noul Avocat al Poporului a oferit un răspuns lămuritor legat de recenta decizie a Curţii Constituţionale care a stabilit că dispoziţiile actului fundamental al ţării primează în faţa celor europene.

„Consider că supremaţia Constituţiei se opreşte acolo când intră în contradicţie cu dreptul Uniunii Europene”, a spus Gyula Fabian, în faţa membrilor comisiilor juridice reunite.

Gyula Fabian are o experienţă de peste 20 de ani ca procuror, perioadă în care a fost angajat la Parchetele de pe lângă Judecătoriile Târgu-Secuiesc, Turda, Cluj-Napoca şi Tribunalul Cluj. Din anul 1999, este cadru didactic la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Anul trecut, Gyula Fabian a fost numit procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, dar în decembrie 2020, la numai 49 de ani, a ales, conform statului magistraţilor, să iasă la pensie, având vechimea necesară în acest sens.

Gyula Fabian este absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi doctor în Drept Internaţional, bursier Herder al Universităţii din Viena şi al Institutului Ludwig Boltzmann pentru Drepturile Omului din Viena.

Pentru a fi numit în funcţia de Avocat al Poporului, Gyula Fabian trebuie să treacă de votul plenului reunit al Parlamentului, care va fi convocat în şedinţă de Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a precizat că acest plen ar putea avea loc luni, 28 iunie. Reprezentanţii PSD au solicitat însă ca plenul reunit să aibă loc după şedinţa Curţii Constituţionale din 29 iunie, care ar urma să se pronunţe cu privire la constituţionalitatea revocării Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului. Cert este că astăzi este programată şedinţa Birourilor Permanente Reunite ce ar trebui să stabilească data următoarei şedinţe de plen reunit al Parlamentului şi ordinea de zi.

Amintim că, referitor la revocarea Renatei Weber, zilele trecute preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului au primit o scrisoare din partea preşedintelui Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio.

„Deşi este o bună practică prezentarea şi discutarea raportului de activitate a Avocatului Poporului în faţa Parlamentului, prevăzută şi în Principiile pentru protecţia şi promovarea instituţiei mediatorului, document aprobat de Comitetul Miniştrilor din Consiliul Europei, condiţiile legitime pentru încetarea timpurie a mandatului Ombudsmanului sunt, de asemenea, clar stipulate, după cum urmează: – ombudsmanul poate fi revocat din funcţie numai în conformitate cu o listă exhaustivă de condiţii clare şi rezonabile definite de lege. Aceste condiţii se referă doar la criteriile esenţiale de incapacitate sau incapacitate de a îndeplini atribuţiile postului, conduită necorespunzătoare sau culpă, care trebuie interpretate punctual.

– majoritatea parlamentară necesară pentru revocaea ombudsmanului – de către Parlamentul însuşi sau de către o instanţă la cererea Parlamentului – trebuie să fie cel puţin egală şi, de preferinţă, mai mare decât cea stabilită pentru alegerea sa. Procedura de revocare este publică, transparentă şi prevăzută de lege.

Pentru a avea o mai bună înţelegere a situaţiei, aş fi recunoscător dacă ne-aţi putea oferi bazele legale şi elementele unei decizii atât de importante cum e cea a revocării unui Ombudsman din funcţie în timpul mandatului său”, se arată în scrisoarea trimisă de preşedintele Comisiei de la Veneţia.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

4 Thoughts to “Gyula Fabian, avizat favorabil pentru funcţia de Avocat al Poporului”

 1. Anonim

  Mai votați liberali, ungureanul ăsta are o pensie specială și va cumula pensia cu salariul. Iată cine făceau clăbuci la gură că vor tăia pensiile speciale într-o lună. Scuipați pe cei care i-au votat pe ăștia !

 2. Anonim

  A calculat cineva ponderea procentuala a functiilor publice la nivel inalt ocupate de catre reprezentantii UDMR prin santaj politic care sunt cu mult peste procentul minoritatii maghiare din Romania de 5-6% ?

 3. Pana la urma

  decat un roman seminalfabet si ticalosit, mai bine un ungur educat si cinstit.

 4. Esc

  Asta in mod sigur e apolitic.

Leave a Comment