Ghiurca ne asigură că nu există corupţie în rândul poliţiştilor sălăjeni

Ghiurca ne asigură că nu există corupţie în rândul poliţiştilor sălăjeni

Preşedintele Traian Băsescu “a dat de pământ” cu Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), declarând că ultimul bilanţ a relevat că ministerul nu este la nivelul la care ar trebui să fie şi că oriunde pui degetul apar elemente de corupţie. Declaraţiile au fost făcute pe fundalul cazurilor tot mai dese de infracţiuni multiple depistate în mai multe puncte de frontieră din ţară. Totuşi, comandantul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Sălaj a spus că în judeţul nostru nu se pune problema corupţiei, fiind printre cele mai sigure judeţe din România.

Traian Băsescu a declarat că MAI nu este încă la nivelul la care ar trebui să fie, nivel specific unui stat european şi pare că şi-a pierdut răbdarea în aşteptarea îndreptării lucrurilor. „Oriunde pui degetul, apar elemente de corupţie, fie că vorbim de ce am văzut cu toţii la Piteşti, anul trecut, cu permisele auto, fie că vorbim de ce am văzut zilele acestea prin frontiere, fie că vorbim de înţelegeri cu grupuri de crimă organizată la nivel local şi toleranţă faţă de acestea.

Sunt tot realităţi ale Ministerului Administraţiei şi Internelor”, a declarat şeful statului, precizând că, analizând harta, „se vede de la mare distanţă unde Poliţia este tolerantă cu grupurile de crimă organizată, fie ele de romi sau de români”. În plus, preşedintele a spus că poate enumera judeţele unde Poliţia trebuie să fie mai atentă cu ce se întâmplă acolo. „Este adevărat că a doua parte a anului ne arată că ar putea fi în sfârşit soluţia, aceea a colaborării între toate instituţiile cu atribuţiuni, în aşa fel încât schimbul de informaţii şi acţiunea să fie coordonate. Dar ele încă sunt puse sub semnul întrebării, ca eficienţă, din cauza calităţii unora dintre funcţionari. Şi aici nu mă refer strict la Ministerul de Interne, sunt şi alte instituţii implicate”, a.spus Traian Băsescu.

Îmbunătăţirea situaţiei a fost până acum o „păcăleală”

Potrivit acestuia, procesele de îmbunătăţire a situaţiei s-au limitat în ultimii ani la o „păcăleală” şi a cerut o evaluare om cu om, astfel încât la finalul acesteia în MAI să rămână doar personalul competent şi integru. Mai mult, şeful statului a cerut o reorganizare a MAI cum nu a mai fost făcută până acum, pentru a se putea afla cine poate avea calitatea de salariat al acestui minister. „Primul lucru care trebuie făcut este reforma calităţii oamenilor. Dacă evaluarea personalului trebuie să fie făcută, ea trebuie să înceapă nu numai la subofiţeri, la agenţi, ci în primul rând trebuie să se înceapă cu cadrele de conducere. Cer să se treacă imediat la o evaluare a celor care deţin funcţii de conducere simultan cu evaluările pe alte paliere. Puteţi să lăsaţi pătrăţelele în organigramă cum vreţi dumneavoastră, puteţi să le schimbaţi, dacă nu veţi veghea la un proces de curăţare a ministerului, cu structurile lui de la Bucureşti până în ultima comună, calitatea şi credibilitatea activităţii ministerului nu vor fi apreciate. Numai aşa putem considera că intrăm într-un proces de restructurare. Sigur, foarte mulţi miniştri din urmă încoace s-au plâns de numărul insuficient de poliţişti. Realitatea este că suntem peste media europeană, deci aveţi de unde selecta”, a declarat Băsescu.

Poliţiştii de frontieră – în atenţia lui Băsescu

Acesta nu i-a uitat în declaraţiile dure pe poliţiştii de frontieră. „Mai este un lucru pe care l-am întâlnit în discuţii în ultimul timp. Marea problemă a celor cu care am discutat şi care într-un fel sau altul reprezentau poliţişti, poliţişti de frontieră, era ce face statul pentru ei. Nu vreau să parafrazez oameni politici celebri, dar a început să dispară ideea că prima obligaţie este a ta, servant al MAI către misiunea ta şi abia a doua întrebare este «Bun, în condiţiile în care îmi fac misiunea, ce face statul pentru mine”, a declarat Băsescu. Acesta a spus răspicat că un minister înseamnă oameni de bază de calitate, care să garanteze siguranţa cetăţeanului. Nu avem şanse dacă nu se construieşte un concept de colaborare a Poliţiei locale şi MAI, nu avem şanse dacă în fiecare an venim cu promoţii întregi fără ca în interiorul aparatului existent să facem necesara curăţenie”, a spus şeful statului.

Un alt subiect abordat a privit grupurile de crimă organizată, care trebuie „pulverizate”. „Vreau să ştiu că aţi demontat toate aceste grupări ale ticăloşiei şi vreau să contribuiţi la a se afla către ce zone se duce protecţia acestor grupuri. Sigur nu am probe, dar ştiu că sunt destui oameni ai Ministerului de Interne care nu-şi fac datoria, care tolerează convieţuirea între ei şi grupurile de crimă organizată. Puneţi capăt acestei zone negre a activităţii ministerului”, a fost concluzia extrem de dură a primului om în stat.

Evaluare la IPJ Sălaj

De cealaltă parte, potrivit conducerii Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Sălaj, judeţul nostru se numără printre cele mai sigure din ţară, neexistând corupţie în rândul poliţiştilor, care îşi fac datoria, astfel că Sălajul nu se regăseşte în afirmaţiile usturătoare ale preşedintelui. „Sunt convins că Sălajul face parte categoria judeţelor sigure. Rata criminalităţii a scăzut în ultimele luni, iar acest lucru se datorează faptului că suntem mai liniştiţi, mai aşezaţi, şi în plus, şi poliţia îşi face datoria. Cred că preşedintele s-a referit în general la Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) şi nu neapărat la Inspectoratele de Poliţie din judeţe. De asemenea, există în cadrul MAI o serie de structuri distincte, Poliţia de frontieră, Inspectoratele Judeţene de Poliţie etc.”, a declarat Iosif Ghiurca, şeful IPJ Sălaj.

Acesta admis, însă, că la nivelul turor IPJ din ţară vor urma evaluări care vor arăta calitatea angajaţilor şi modul în care aceştia îşi fac datoria. Evaluarea nu este una anuală, ci una specială, care se va face în unităţile de poliţie din ţară, inclusiv la Poliţia Naţională, trebuind identificate toate elementele negative din MAI.

Leave a Comment