Fructele de pădure sălăjene, tot mai cerute peste hotare

 

Direcţia Silvică Sălaj va începe chiziţionarea fructelor de pădure de la populaţie cel mai probabil după prima decadă a lunii septembrie. Potrivit informaţiilor furnizate de Dănuţ Fogoş, directorul Direcţiei Silvice Sălaj, fructele de pădure care vor fi colectate de la populaţie vor fi, ca în fiecare an, măceşele şi porumbele. “Deocamdată nu am început achiziţionarea fructelor de pădure, urmând ca cel mai probabil, de luna viitoare, să începem această activitate”, a precizat Dănuţ Fogoş.

Ca şi în anii trecuţi, măceşele şi porumbele vor fi singurele fructe de sezon pe care reprezentanţii direcţiei le vor achiziţiona de la populaţie. Asta datorită faptului că în Sălaj, cele două tipuri de fructe sunt foarte des întâlnite, în aproape toate zonele, dar şi pentru că sunt foarte “cerute” la export, în special de nemţi şi spanioli. După cum explicat Dănuţ Fogoş, în aproape toate comunele din judeţ vor fi amplasate puncte de colectare pentru fructe de pădure, iar preţul urmând să fie stabilit şi anunţat de reprezentanţii Direcţiei Silvice Sălaj. Anul trecut, pentru un kilogram de măceşe preţul oferit a fost de 1,5 lei pentru măceşe, respectiv un leu pentru porumbe. Anul trecuţ, ca urmare a acestei acţiuni de achiziţie, din întreg judeţul Sălaj s-au colectat peste 150 de tone de porumbe şi măceşe, aproape întreaga cantitate luând calea exportului, către Germania, Austria şi Spania. Cantităţile de fructe achiziţionate de Direcţia Silvică Sălaj au variat, de la an la an, fiind între 120 şi 150 de tone.

Măceşe şi porumbe sălăjene, cu etichetă de Germania

Din fructele de pădure recoltate de pe meleaguri sălăjene, nemţii şi spaniolii prepară în special dulceaţă, dar şi diferite băuturi răcoritoare şi fitoterapeutice. De asemenea, odată ajunse la străini, fructele româneşti trec printr-un proces riguros de selecţie şi cosmetizare, în special porumbele, iar apoi o mare parte dintre acestea se reîntorc pe meleaguri româneşti şi ajung să fie comercializate pe rafturile marilor lanţuri de magazine din ţară etichetate “made in Germany”. De exemplu, o caserolă de porumbe, cu o greutate de maxim 500 de grame, ajunge să fie comercializată în magazinele româneşti la preţuri cuprinse între 12 şi 15 lei în perioada de iarnă. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Silvice Sălaj, fructele de pădure sunt preferate de străini datorită faptului că sunt “bio”, fiind crescute pe terenuri netratate chimic şi din seminţe nemodificate genetic. Străinii ştiu foarte bine pe ce pun mâna, având în vedere că în majoritatea ţărilor din UE aceste fructe nu provin din mediul natural, „sălbatic” . Directorul Dănuţ Fogoş ne-a declarat că în acest an se pare că fructele se coc ceva mai greu. Dacă în anii trecuţi recoltarea începea deja în această perioadă, în acest an, recolta va putea începe după debutul primei luni de toamnă.

Măceşele, „bombă” de minerale şi vitamine

Bogate în vitamine şi minerale dar şi în substanţe active care îmbunătăţesc semnificativ starea de sănătate şi previn numeroase boli, măceşele conţin vitaminele A, C dar şi K-implicată în procesele de coagulare a sângelui. Acestea mai conţin şi minerale ca magneziu, potasiu, sodiu, dar şi substanţe antioxidante şi puternic detoxifiante care înlătură radicalii liberi şi stresul oxidativ. Măceşele se pot consuma crude, în salate dacă sunt scoşi sâmburii, sau sub formă de ceai, tinctură, ca ados de fructe în iaurturi sau sub formă de gemuri (pasta de maceşe), băuturi etc. Ceaiul este recunoscut ca fiind un foarte bun stimulator al sistemului imunitar. Prin conţinutul lor de proteine vegetale şi vitamine aceste fructe de pădure întăresc imunitatea şi conferă rezistenţă la infecţii, fiind utile şi copiilor care au un sistem imunitar sensibil sau insuficient dezvoltat. Specialiştii recomandă ca aceste fructe să fie consumate crude, 5-10 măcese, o dată pe săptămână, fie să se consume ceai preparat din măceşe.

Porumbele – remediu natural pentru organism

Calciul, maganeziul, zincul, fierul dar şi potasiul sunt minerale care se găsesc în porumbe. Dintre toate fructele de pădure, porumbele sunt cele mai bogate în tanin. Taninul elimină bacteriile prin locurile pe unde „trece”: gât, stomac şi intestin, şi îndepărtează tartrul de pe dinţi. Porumbele se pot consuma sub formă de gem, sirop sau ceai, proaspete, congelate sau uscate, fiind astrigente, tonifiante şi antiseptice.ceaiul de porumbe contribuie la eliminarea acidului uric din organism fiind un excelent adjuvant în gută, iar decoctul de porumbe dizolvă pietrele şi nisipul care se formează la rinichi. Specialiştii recomandă ceaiul de frunze şi fructe uscate şi în cazul tusei. Ceaiul de porumbe ajută la reducerea surplusului de kilograme din organism şi elimină constipaţia.

One Thought to “Fructele de pădure sălăjene, tot mai cerute peste hotare”

  1. jolan

    Si unde se afla centrele de colectare,pt a preda.

Leave a Comment