Fost director al Liceului „Sfântul Nicolae” din Zalău, stareţ la o mănăstire pentru comunitatea românească din Italia

Părintele Antonie Pința, fost director al Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău în perioada 2015-2017, a fost instalat stareț al mănăstirii fondate la începutul anului trecut în comunitatea românească din Spilimbergo din nord-estul Italiei. Potrivit basilica.ro, ceremonia a avut loc duminică, 23 ianuarie, la finalul Sfintei Liturghii și a fost oficiată de Arhiereul vicar al Episcopiei Italiei, PS Atanasie de Bogdania. Așezat la mijlocul distanței dintre orașele Udine și Pordenone, Spilimbergo face parte din regiunea autonomă Friuli-Venezia-Giulia, aflată în nord-estul peninsulei Italice. În anul 2020, Spilimbergo avea o populație de 11.961 de locuitori, dintre care 366 de români și 46 de moldoveni, dar pe o rază de 5-10 km în jurul comunei mai trăiesc aproape 1.000 de cetățeni vorbitori de limbă română. Conform sursei citate, românii ortodocși au parohie în zona Spilimbergo din anul 2017. În septembrie 2019, odată cu sosirea lui Antonie Pința, pe lângă parohie a fost organizat Centrul Pastoral “Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei” transformat ulterior, de la începutul anului 2021, în Mănăstirea “Nașterea Maicii Domnului”. Părintele Antonie Pința este născut în data de 27 mai 1983, la Oradea. A fost hirotonit ieromonah la 16 septembrie 2002. Între anii 2008-2017 a îndeplinit funcția de exarh al mănăstirilor din Episcopia Sălajului, iar în perioada 2015-2017 a fost director la Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău.

 Sursa foto: basilica.ro – Episcopia Italiei

2 Thoughts to “Fost director al Liceului „Sfântul Nicolae” din Zalău, stareţ la o mănăstire pentru comunitatea românească din Italia”

  1. Anonim

    Felicitari, parintelui Arhim.Antonie!Ce bucurie pt cei care traiesc acolo si au un asemenea om aproape cum e parintele Arhim.Antonie.
    Sa aiba aproape de ei un asemenea om! Doar prezenta lui e lucru mare. Dar sigur ca este bucurie, este ca incununare a stradaniilor sale .Sa traiasca in liniste si ani binecuvantati sa aiba!

    1. Anonim

      Multă sănătate și binecuvântări, păcat ca a plecat de aici de la Zalau , a fost o binecuvânteze pentru noi, pentru biserica SF Nicolae , dar uite ca i-a ajutat Dumnezeu și a ajuns stareț !Doamne ajuta !

Leave a Comment