Firmele salajene au incheiat anul 2009 cu datorii de aproape 50 de milioane de lei

Firmele salajene au incheiat anul 2009 cu datorii de aproape 50 de milioane de lei Firmele pot cere amanarea la plata a datoriilor chiar daca au inregistrat restante la stat inainte de debutul crizei economico-financiare. Potrivit noilor prevederi care au intrat in vigoare, societatile pot fi scutite de plata obligatiilor fiscale inclusiv daca au acumulat datorii la buget pana la 30 septembrie 2008.

Anterior, aceasta conditie era eliminatorie. De asemenea, garantiile constituite sau bunurile oferite in vederea instituirii masurilor asiguratorii vor reprezenta 20 la suta din suma amanata la plata si dobanzile datorate in acest interval daca amanarea se acorda pe o perioada de pana la trei luni inclusiv, respectiv 40 la suta din suma datorata plus dobanzi la un interval mai mare de trei luni.

In 2009, scrisorile de garantie bancara si gajurile trebuiau sa acopere in totalitate valoarea restantelor bugetare ale firmelor. Pe perioada amanarii la plata a datoriilor, statul va percepe societatilor dobanzi de 0,05 la suta pe zi, urmand ca dupa expirarea termenului acordat sa se aplice majorari de intarziere de 0,1 la suta pe zi.

Potrivit Directiei Generale a Finantelor Publice Salaj, cererile de amanare la plata a obligatiilor fiscale datorate si neachitate se pot depune pana la data de 30 iunie 2010. In Salaj, au fost inregistrate anul trecut trei cereri de amanare la plata, acestea fiind acceptate de fiscul salajean. La finele anului 2009, societatile administrate de DGFP Salaj au inregistrat obligatii fiscale in suma de 49.902.026 de lei.

Alte articole

Leave a Comment