Firmele afectate de criza pot amana timp de sase luni plata datoriilor bugetare

Firmele afectate de criza pot amana timp de sase luni plata datoriilor bugetare Cu conditia sa plateasca obligatiile curente, firmele vor beneficia de amanarea la plata pe o perioada de sase luni a obligatiilor catre stat, acumulate dupa 30 septembrie 2008, pe fondul crizei financiare, daca anterior acestei date au achitat la timp datoriile. Facilitatea a fost introdusa in sedinta din aceasta saptamana a Guvernului, prin Ordonanta de Urgenta. Cu alte cuvinte, prin acest act normativ, statul vine in sprijinul firmelor care, la data de 30 septembrie 2008, nu aveau datorii la bugetul de stat si care si-au agravat situatia financiara datorita efectelor crizei economice, iar astazi acestea se afla in prag de executare silita, de faliment, datorita datoriilor pe care le au. De fapt, facilitatea pe care acesti agenti economici o au consta in aceea ca nu sunt executati silit pentru faptul ca au datorii la bugetul de stat, determinate de criza.

De amanarea la plata a datoriilor bugetare vor beneficia firmele care nu inregistrau obligatii fiscale restante la 30 septembrie 2008, au depus toate declaratiile fiscale, nu au fapte inscrise in cazierul fiscal si nu se afla in procedura insolventei. Facilitatea va fi acordata la cerere, depusa la administratia financiara teritoriala de care apartine firma, sub rezerva indeplinirii acestor conditii. Cererea va fi solutionata in termen de 15 zile. De retinut ca amanarile de plata isi pierd valabilitatea in cazul in care contribuabilii nu isi achita obligatiile fiscale cu termene de plata incepand cu data emiterii deciziei.

Amanarea la plata poate fi solicitata o singura data intr-un an calendaristic, facilitatea fiind valabila pana la 20 decembrie 2009.

Prima varianta a acestei facilitati stabilea ca firmele care au beneficiat de inlesniri privind datoriile restante catre stat si care nu au mai respectat dupa 30 septembrie 2008 calendarul de plata din cauza crizei economice, dar anterior au achitat la timp obligatiile, aveau din nou posibilitatea sa plateasca esalonat, in anumite conditii.

Mentinerea inlesnirilor fiscale este motivata de Guvern prin prevenirea efectelor sociale, in contextul crizei economice, si incasarea datoriilor ramase de achitat.

Facilitatea este considerata ca fiind favorabila mediului de afaceri si avand un impact pozitiv la nivelul firmelor in contextul actual al crizei economice, cu asigurarea incasarii la buget a ratelor ramase de achitat si a obligatiilor curente, dar si imbunatatirea relatiei de parteneriat intre organele fiscale si contribuabili pentru perioada in care acestia se confrunta cu dificultati financiare.

Leave a Comment