Festivalul de la Șimleu, desfășurat fără aviz sanitar-veterinar

I. Context – Recenta apariție ȋn presa locală a unui articol care acuza unii colegi din cadrul DSVSA SĂLAJ de neȋndeplinirea atribuțiilor de serviciu și de denigrare a instituției, respectiv a directorului executiv al DSVSA SĂLAJ, mă obligă, prin prisma experienței dobȃndite precum și ca decan de vȃrstă, să fac unele precizări care să ajute opinia publică să ȋnțeleagă mai bine informațiile recent apărute ȋn spațiul public.

Trebuie să pornim de la rolul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Ȋn conformitate cu prevederile art.1 al Ordonanței 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor cu modificările și completările ulterioare  “apărarea sănătăţii animalelor, protecţia animalelor, prevenirea transmiterii de boli de la animale la om, siguranţa alimentelor de origine animală destinate consumului uman, salubritatea furajelor pentru animale şi protecţia mediului, în raport cu creşterea animalelor, constituie o problemă de stat şi o îndatorire pentru toţi locuitorii ţării”.

La art. 6.2 același act normativ prevede că

„Autoritatea are drept scop:

 1. a) apărarea sănătăţii animalelor, protecţia animalelor, prevenirea transmiterii de boli de la animale la om, siguranţa alimentelor de origine animală destinate consumului uman, salubritatea furajelor pentru animale şi protecţia mediului, în raport cu creşterea animalelor, identificarea şi înregistrarea animalelor, cu excepţia ecvinelor;
 2. b) realizarea siguranţei alimentelor, de la producerea materiilor prime până la distribuirea alimentelor către consumator.”

II. Exemplificare

Pentru că ȋn data de 26 mai 2022, ȋn ediția scrisă și online a ziarului Magazin Salăjean, prin scrisoarea deschisă a colegilor din cadrul DSVSA SĂLAJ s-au făcut cȃteva precizări cu privire la managementul defectuos și plin de interese nelegitime al directorului executiv al DSVSA SĂLAJ, este rȃndul meu să vin cu ȋncă un exemplu ȋn sprijinul   afirmațiilor acestora.

Recent, s-a desfășurat Festivalul Agricol organizat cu ocazia ȋmplinirii a 120 de ani de existență a Liceului Tehnologic “IOAN OSSIAN”  din Șimleu Silvaniei. Cu această ocazie  s-a organizat o expoziție de produse alimentare și o expoziție de animale la care au participat numeroase personalități din județul Sălaj. Aceasta este povestea care a făcut ȋnconjurul județului prin intermediul presei.

Ceea ce ȋnsă nu se știe este faptul că aceste expoziții au fost organizate fără obținerea avizului temporar de funcționare, respectiv a autorizației sanitare veterinare eliberate de către DSVSA SĂLAJ. Pentru a demonstra cele de mai sus este bine să facem o scurtă istorie, ȋntr-un mod punctual, a ceea ce s-a ȋntȃmplat ȋn data de 20 mai 2022:

 • La ora 10:49 pe emailul office-sălaj@ansvsa.ro se primește de la reprezentanții Liceului Tehnologic ”Ioan Ossian” o adresă scrisă ȋnregistrată sub nr. 9988/20.05.2022, prin care se solicită acordarea avizului de funcționare;
 • Ȋn jurul orei 14:00 se comunică reprezentanților Liceului Tehnologic ”Ioan Ossian”, de către șeful BAITGAIE, G.C. o adresă ȋnregistrată sub nr. 10013/20.05.2022, semnată și asumată de directorul DSVSA, ȋn care se transmit reprezentanților Liceului Tehnologic “Ioan Ossian” – documentele necesare primirii avizului, respectiv autorizării sanitar veterinare pentru cele două expoziții de produse alimentare, respectiv de animale;
 • ȋn jurul orei 14:30 se solicită subsemnatului, prin intermediul aceluiași șef BAITGAIE, realizarea unui control ȋn urma căruia să constat și să propun autorizarea/neautorizarea obiectivelor sus-menționate, lucru pe care l-am refuzat dat fiind că nu exista un dosar depus ȋn condițiile legislației veterinare;
 • ȋn jurul orei 15:15, obedientul șef al BAITGAIE ȋl informează, pe dr. P.A. că trebuie să se deplaseze la Șimleu Silvaniei. Ȋntocmește ordinele de deplasare și dispozițiile de efectuare a orelor suplimentare pentru directorul executiv adjunct și respectivul coleg, consilier ȋn cadrul BAITGAIE, pentru evaluarea obiectivelor și propunerea autorizării/neutorizării acestora. Colegul P.A. nu a fost ȋntrebat dacă este de acord cu efectuarea de ore suplimentare, ȋn conformitate cu prevederile legale;
 • P.A. ȋl informează pe șeful de birou asupra faptului că nu există dosarul complet și depus la DSVSA ȋn conformitate cu prevederile legale și că nu se poate face evaluarea obiectivelor fără ȋnregistrarea dosarului. De asemenea ȋi aduce la cunoștință că are un program stabilit dinainte pe care nu-l poate schimba și că nu dorește să efectueze ore suplimentare;
 • la ora 15:50 i se ȋnmȃnează dr. P.A. o copie a cererii depuse de reprezentanții Liceului Tehnologic “Ioan Ossian”.
 • Evaluarea obiectivelor nu s-a făcut, dosarul nefiind complet.

Cu toate acestea, evenimentul a avut loc și, la mai bine de o săptămȃnă de la desfășurarea Festivalului Agricol, nimeni nu a luat nicio măsură pentru defășurarea acestor expoziții fără eliberarea avizelor/autorizațiilor necesare. Cum s-ar putea lua vreo măsură cȃnd la nivelul DSVSA SĂLAJ există o degringoladă de nedescris? Directorul executiv al DSVSA SĂLAJ este mai preocupat să dea indicații prețioase reprezentanților unui ziar online ca reacție la solicitarea privind publicarea dreptului la replică de către unii angajați ai DSVSA SĂLAJ. A avut 2 ȋntȃlniri cu reprezentanții publicației ȋn mai puțin de o săptămȃnă și, avȃnd ȋn vedere faptul că sosește la sediul DSVSA SĂLAJ tȃrziu (unii zic 10:30) și pleacă mai devreme decȃt ar trebui (aceleași persoane zic 15, plus pauza de masă), nu prea are timp să se ocupe de adevăratele probleme din domeniul sanitar veterinar, altele decȃt cele care ȋl afectează personal ȋn momentul de față.

III. Concluzii

Ȋn urma celor relatate mai sus trebuie atrasă atenția asupra riscului la care au fost supuse zeci poate chiar sute de persoane care au participat la un eveniment organizat, neautorizat și nesupravegheat sanitar veterinar. De asemenea, a existat pericolul diseminării de boli infectocontagioase la animalele participante la expoziție precum și contaminarea mediului ȋnconjurător prin nerespectarea unor norme impuse de legislația ȋn vigoare.

Ȋncălcarea legislației specifice ȋn domeniu precum și a propriilor proceduri interne, proceduri pe care directorul executiv le-a solicitat și aprobat cu scopul de a sancționa angajații DSVSA SĂLAJ care nu servesc intereselor sale, a devenit un “status-quo” ȋn instituție.

Rezoluții peste rezoluții, solicitări peste solicitări, chiar și de note explicative ….toate doar pentru păstrarea FUNCȚIEI supreme de director executiv al DSVSA SĂLAJ. Căci să ne ȋnțelegem bine, dacă director nu este, “NIMIC” este.

Pentru toate acuzele de mai sus există documente de prezentat inclusiv autorităților competente. Poate aceste instituții abilitate ȋși vor ȋndrepta atenția asupra faptelor ce se petrec ȋn curtea DSVSA SĂLAJ  și vor reuși să facă puțină lumină.

 

Dr. Lapoș Nicolae

Consilier superior – Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sălaj

 

 

7 Thoughts to “Festivalul de la Șimleu, desfășurat fără aviz sanitar-veterinar”

 1. […] I. Context – Recenta apariție ȋn presa locală a unui articol care acuza unii colegi din cadrul DSVSA SĂLAJ de neȋndeplinirea atribuțiilor de serviciu și de denigrare a instituției, respectiv a directorului executiv al DSVSA SĂLAJ, mă obligă, prin prisma experienței dobȃndite precum și ca decan de vȃrstă, să fac unele precizări care să ajute opinia publică să ȋnțeleagă mai bine informațiile recent apărute ȋn spațiul public. Trebuie să pornim de la rolul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Ȋn conformitate cu prevederile art.1 al Ordonanței 42/2004 privind organizarea… Citeste mai mult […]

 2. Anonim

  Bai baiatule da Martin asta face doar ce vor muschii lui? Nu si gaseste nashu ?

 3. Nicolae Lapos

  Va urma,replica la ultimele două apariții”comandate”în Monitorul de Sălaj!

 4. Anonim

  Mos Martin are domeniu privat de vanatoare. Hehehe ce frumos e in Romanica

 5. Anonim

  Bă băieți, da’ de ce nu vă luați voi o cameră, în loc să vă prostituați prin ziare? Doar nu credeți că suscitați vreo atenție?

 6. Lapos hat mi a fasz csinálsz , tot de gainarii te ocupi ? unu ca asta toaca taxele noastre cu functii platite din bani publici sa si-o dea la mumu cu sefu lui prin presa . auzi tu , n-o avut aprobare si dosar cu sina ! Nu ai fost invitat la festival sa vii cu masina ca la piata ??? stii tu, lasi portbagaju deschis , poate poate

  1. Nicolae Lapos

   Măi țucălarule,nu știu cine ești, nici nu mă interesează, așa că dacă ești laș si nu ai curaj să vorbești deschis să fii sănătos!!!

Leave a Comment