Pe cine votam? Care ar trebui sa fie simpatiile sau optiunile noastre politice astfel incat dorintele si aspiratiile sa ne fie satisfacute de catre cei pe care ii alegem sau ii sustinem? Nu alegem oare sub alte denumiri mereu acelasi Partid Daltonist care nu-si respecta culoarea doctrinei politice, promitand alegatorilor marea cu sarea?
Pentru o mai buna informare a celor multi si cu drept de vot, este bine sa stim ca exista doua mari doctrine politice: doctrina social-democrata (de stanga) si doctrina liberala (de dreapta). Aproape toate partidele de astazi se incadreaza, mai mult sau mai putin, in una dintre aceste doctrine. Sau in doua (!). Sau in niciuna (!). Ce vreti, doar traim in Romania: in conditiile in care suntem cu totii anormali si avem o economie anormala, este normal sa avem si o politica anormala… Pentru ca la noi stanga nu e stanga si dreapta nu e dreapta. La noi pana si centrul s-a reprofilat: cateva partide s-au mutat pe centura … La noi mai sunt si codri verzi de brad si campuri de matase… Mai sunt raul, ramul… La noi rosul este roz, galbenul este portocaliu si bate catre verde… Chiar si in aceste conditii vitrege, este bine sa votam a paguba cu partidul daltonist cel mai potent, capabil sa ne ofere macar in luna de miere macar 1 la suta din satisfactiile pe care le asteptam. Dar haideti sa vedem cam ce presupune fiecare dintre cele doua doctrine politice, dar pe scurt si numai din punct de vedere economico-social:
SOCIAL-DEMOCRATIA: Accepta sistemul capitalist intr-o forma echitabila si umana care sa ii protejeze pe muncitori, pe consumatori si pe micii intreprinzatori. Sustine economia de piata ca pe o economie sociala (de tip mixt) in care statul sa controleze principalele resurse, utilitati si alimente de baza, etc. Creaza la un nivel mai ridicat conditii minime de protectie pentru salariati (salariu minim; protectie impotriva concedierilor masive, alte drepturi). Social-democratia zice ca invatamantul, sanatatea si cultura trebuie finantate din bani publici, adica din taxe si ca statul ar trebui sa le ofere gratuit, prin intermediul unui sistem minimal de servicii. Social-democratia adopta un nivel mai ridicat de taxe, dar il aplica diferentiat, in functie de profit si venituri (la venit si profit mare