Educaţia şi sănătatea, priorităţile rectificării bugetare

 
Problemele cu care se confuntă sindicatele din sănătate şi învăţământ au constituit principalele puncte pe ordinea de zi a şedinţei lunare a comisiei judeţene de dialog social pentru patronate şi sindicate. Întâlnirea a avut loc joi, 25 septembrie, la sediul Instituţiei Prefectului Sălaj, în prezenţa prefectului judeţului, Ionel Ciunt.
În acest context, preşedintele Sindicatului Sanitas Sălaj, Chelement Hodiş a precizat că au avut loc o serie de întâlniri la nivel central cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Ministerului Finanţelor Publice şi ai Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. În cadrul acestora s-au dezbătut, fiind în curs de soluţionare probleme majore din sistemul sanitar, precum: majorarea drepturilor salariale, aplicarea legii 284 din anul 2010, precum şi extinderea contractului colectiv de muncă.
În ceea ce priveşte problemele din sistemul de educaţie, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ, filiala Sălaj, Eusebiu Lehene, a declarat că principalele deficienţe sunt generate de standardul de finanţare per capita. Potrivit acestuia, problema a fost discută de reprezentanţii sindicatelor din învăţământ cu factorii decizionali de la nivel central, urmând să se identifice soluţii pentru creşterea standardului de finanţare actual.
În opinia prefectului judeţului, rectificarea bugetară din această lună va rezolva o parte din problemele ridicate de reprezentanţii sindicatelor. „În această lună se va efectua o rectificare de buget pozitivă, iar sistemului sanitar şi educaţia vor avea prioritate. Din sumele alocate, sper ca o bună parte din probleme dumneavoastră să se remedieze ”, le-a transmis Ionel Ciunt celor doi lideri sindicali.

Se fac simulări pentru reducerea TVA-ului la alimente
Un alt aspect semnalat în cadrul întâlnirii de joi a fost cel privind necesitatea reducerii TVA-ului la alimentele de bază. Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Sălaj, Vasile Pădurean, a precizat, la finalul şedinţei, că măsurile luate în anul 2014, şi anume reducerea TVA-ului la pâine, scutirea de la plata impozitului pentru profitul reinvestit şi reducerea CAS-ului cu cinci la sută pentru angajator sunt benefice pentru însănătoşirea mediului de afaceri. În opinia sa, reducerea TVA-ului la alimentele de bază trebuie să fie următoarea măsură luată. În acest context, prefectul judeţului a afirmat că la nivel central se fac simulări pentru a se stabili impactul şi sustenabilitatea acestei măsuri.

One Thought to “Educaţia şi sănătatea, priorităţile rectificării bugetare”

  1. Zălăuan

    După atâtea pomeni electorale, nu mai sunt bani pentru plătirea hotărârilor judecătoreşti la profesori.

Leave a Comment