Edilii din Valcau de Jos vor finantare prin „Casa Verde”

Edilii din Valcau de Jos vor finantare prin „Casa Verde”

Asministratia locala din Valcau de Jos a depus la Ministerul Mediului un proiect privind dotarea a doua unitati de invatamant din localitatile Valcau de Sus si Subcetate cu centrale de incalzire cu biomasa, suma de 300.000 de lei necesara in acest sens trebuind obtinuta prin Programul „Casa Verde”.

Primarul Ioan Rosan ne-a declarat ca sansele ca finantarea sa le fie acordata sunt cu atat mai mari cu cat cofinantarea pe care o vor asigura va fi de 20 la suta. „In mod normal, prin Programul << Casa Verde >>, finantarea este asigurata 90 la suta, astfel ca ar trebui o cofinantare de 10 procente. Noi vom contribui cu 20 la suta din valoarea investitiei. Daca asiguram noi 20 la suta, sansele ca restul sumei sa ne fie acordata sunt aproape sigure”, a declarat primarul.

Proiectul este unul inedit din punct de vedere al biomasei care va fi utilizata pentru incalzirea celor doua scoli si anume zecile de tone de coji de nuca pe care cetatenii romi din Valcau de Sus le-au aruncat pe o pasune. „Biomasa va fi asigurata din cojile de nuca rezultate din comunitatea de romi din Valcau de Sus. Sunt zeci de tone aruncate pe o pasune, ceea ce este o problema de mediu si de estetic pentru comuna. Vrem sa le folosim pentru ca au o capacitae calorica foarte mare si se pot folosi foarte eficient la centralele cu biomasa, dar si pentru a curata pasunea de la marginea localitatii respective”, a declarat Ioan Rosan.

Potrivit acestuia, intrucat nucile sunt principala activitate a romilor din Valcau de Sus, acest tip de biomasa va fi disponibil pentru cele doua scoli si in in viitor. „Cetatenii romi cumpara nuci din intreaga tara pentru a le valorifica miezul. Ideea de a folosi cojile ca biomasa mi-a venit citind programul Fondului de Mediu, acolo se finanteaza instalarea centralelor pe biomasa. Prin Programul <> se finanteaza toate instalatiile, cazanul si constructiile aferente. Am vazut cum functioneaza o astfel de centrala la Primaria Siinteu din Bihor. In cuva de alimentare poti pune orice tip de biomasa cu diametrul de 3 centimetri pana la 4 centimetri, adica resturi de pe camp, coceni de porumb, masa lemnoasa tocata si chiar si graunte de porumb. Ca urmare, pe langa cojile de nuci, putem folosi arbustii de pe pasunile impadurite”, a declarat Ioan Rosan.

Daca initiativa din Valcau se va concretiza, de ea vor beneficia circa 190 de copii care invata in localitatile Valcau de Sus si Subcetate.

Leave a Comment