DSVSA Sălaj riscă să fie desfiinţată

DSVSA Sălaj riscă să fie desfiinţată

Autoritatea Naţională Sanitar- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) ar putea fi desfiinţată, atribuţiile instituţiei urmând să fie preluate de două Agenţii care se vor afla în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi a Ministerului Sănătăţii (MS), dacă propunerea înaintată de Secretariatul General al Guvernului va primi undă verde de la premierul Emil Boc.

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, Micea Martin, şi-a exprimat nemulţumirea, ieri, într-o conferinţă de presă, în legătură cu acest aspect, susţinând că reorganizarea ANSVA ar crea nu doar haos total în sistem, ci ar aduce complicaţii şi dezavantaje multiple pentru populaţie. „Există o propunere pe care Secretariatul General al Guvernului a înaintat-o premierului Emil Boc privind desfiinţarea ANSVSA şi transformarea ei în două agenţii fără personalitate juridică, în subordinea MADR şi MS. În plus, s-a propus şi privatizarea laboratoarelor sanitar-veterinare de stat. Suntem nemulţumiţi de aceste propuneri, pentru ca ANSVSA e funcţională şi bine organizată, după principiile europene în domeniu. De fapt, aceste propuneri de reorganizare încalcă acordurile stabilite cu structurile europene şi vor genera încurcături şi dezechilibru în ceea ce priveşte circulaţia animalelor, siguranţa alimentară, sistemul de identificare animalieră”, a declarat Mircea Martin.

Acesta a spus că medicina veterinară este singura profesie care certifică sub semnătură că tot ce se cumsumă ca aliment este sănătos şi că animalele care circulă dintr-un spaţiu în altul sunt sănătoase şi că nu împrăştie boli. „Mai mult, ANSVSA gestionează managementul riscurilor la boli contagioase. Dacă va fi reorganizată, vor urma bulversări majore în sistem. Noi nu am avut probleme până acum, am demonstrat că putem funcţiona şi putem rezolva cerinţele UE. Suntem monitorizaţi permanent şi am dovedit că ne descurcăm. De ce trebuie să se facă reorganizarea unui sistem bine organizat şi funcţional?”, a spus Martin.

Potrivit sursei citate, şi privatizarea laboratoarelor sanitar-veterinare de stat va aduce complicaţii. „Privatizarea laboratoarelor ar scădea gradul de siguranţă la manipularea culturilor de bacterii şi microbi cu care se lucrează. În plus, mediile de cultură ar fi cumpărate pe principiul celui mai ieftin preţ şi nu pe principiul calităţii, cum se face în prezent”, a spus Martin.

Disponibilizări masive în sistem

Directorul DSVSA Sălaj este îngrijorat şi de disponibilizările pe care le va aduce reorganizarea sistemului, la nivel naţional urmând să îşi piardă locurile de muncă jumătate din cei 5.000 de angajaţi. „În Sălaj, avem 94 de angajaţi, din care 34 lucrează la laborator. Dacă se vor face reorganizări, iar ANSVSA va fi desfiinţată, îşi vor pierde locurile de muncă jumătate din angajaţii noştri, iar acest lucru este o problemă majoră, dat fiind că şi în prezent instituţia noastră funcţionează cu un deficit de personal. Situaţia se repetă şi în celelalte judeţe din ţară”, a spus Martin.

Ameninţă cu greva generală

Nu doar conducerea DSVSA Sălaj este nemulţumită de propunerile înainte premierului de Guvern, ci şi conducerile sindicatului din cadrul instituţiei şi a Asociaţiei Medicilor Veterinari Sălaj. „Avem mâine o întâlnire la Bucureşti, în cadrul căreia se va lua o hotărâre comună. Dacă nu vor lăsa lucrurile în starea actuală, suntem dispuşi să declanşăm greva generală. Şi o grevă generală de o săptămână, două în toate DSVSA din ţară va bloca activitatea privind siguranţa alimentară şi circulaţia animalieră la nivel naţional”, a spus liderul sindicatului din cadrul DSVSA Sălaj, Cosmin Todoruţ .

În anii trecuţi, s-a mai încercat desfiinţarea ANSVSA, dar UE s-a arătat împotriva acestui fapt, subliniind că în România trebuie să existe o instituţie independentă, responsabilă cu siguranţa alimentelor şi cu sănătatea animalelor.

Leave a Comment