Drumuri mai dese la RAR pentru autovehiculele mai vechi de 12 ani

Inspecţia tehnică periodică (ITP) în cazul autovehiculelor mai vechi de 12 ani va fi făcută, începând din acest an, mai des față de frecvența cunoscută până la finalul anului trecut. Proprietarii acestor autovehicule se vor prezenta la unitățile teritoriale de efectuare a Inspecțiilor o dată la fiecare 12 luni, în timp ce în cazul autovehiculelor noi, intervalul de prezentare la staţiile ITP va fi de trei ani. Noile reglementări sunt prevăzute într-un act normativ apărut recent în  Monitorul Oficial, act ce transpune în legislaţia naţională o directivă europeană aflată în prezent în vigoare.

Potrivit noilor reglementări, din 1 ianuarie 2018, în cazul maşinilor cu o vechime de 12 ani sau mai mult, inspecţia tehnică periodică va fi obligatorie anual și nu o dată la doi ani, așa cum a fost valabil până la sfârșitul anului trecut.

Totodată, autoturismele vor putea trece ITP-ul cu defecte minore, mai precis dacă deficienţele constatate nu au un efect semnificativ asupra siguranţei vehiculului sau impact asupra mediului.

Dacă se constată însă defecte mai grave, acestea trebuie reparate în maximum 30 de zile de la data constatării lor. Pentru autovehiculele mai vechi de 12 ani se va respecta data înscrisă în certificatul de înmatriculare pentru efectuarea următoarei inspecţii tehnice auto.

În cazul autoturismelor din import care se prezintă la unitățile teritoriale ale RAR pentru eliberarea cărţii de identitate, se vor aplica noile reglementări intrate în vigoare. De asemenea, se va elibera şi un document care va atesta rulajul maşini.

Certificatul de inspecţie tehnică va cuprinde informaţii referitoare la numărul de kilometri la bord în momentul efectuării ITP-ului, iar la următorul ITP acest certificat va trebui să fie prezentat oricărui inspector de la orice staţie de inspecţie tehnică la care posesorul de autovehicul s-a prezentat. 

4 Thoughts to “Drumuri mai dese la RAR pentru autovehiculele mai vechi de 12 ani”

 1. Anonim

  Totuşi, ceva nu e clar, cei care au făcut ITP anul trecut au valabilitatea inspecţiei până în 2019. Nu cred că se anulează acea decizie !

  1. Anonim

   Citeste articolul mai atent !

  2. Anonim

   Pentru autovehiculele mai vechi de 12 ani se va respecta data înscrisă în certificatul de înmatriculare pentru efectuarea următoarei inspecţii tehnice auto.

 2. Bani sa iasa!

  Faceti ITP-ul obligatoriu saptamanal, nu-i bai ca n-avem drumuri de doi lei. Statistic vorbind, putine accidente au loc din cauza defectiunilor tehnice (omul are tot interesul sa isi puna sistemele de siguranta ale masinii la punct si fara ITP).
  Geaba a scos PSD-ul o suta de taxe cu impact minor, ca acum le baga inapoi sub alta forma (vezi taxa de mediu platibila anual, nu doar la prima inmatriculare).

Leave a Comment