Drumarii nu se inghesuie la deszapeziri

Drumarii nu se inghesuie la deszapeziriMii de tone de material antiderapant au fost achizitionate de administratorii drumurilor nationale din Salaj pentru sezonul rece 2011-2012. Potrivit informatiilor furnizate de seful Sectiei de Drumuri Nationale sector Salaj, Mircea Crisan, in bazele sectiei din judet sunt 2.200 de tone de nisip, ceea ce reprezinta 95 la suta din cantitatea necesara pana la venirea primaverii. Stocul de sare existent la aceasta data este de 1.050 de tone, din 2.800 de tone necesare. Interventiile drumarilor pentru deszapezirea arterelor nationale se vor face prin bazele de lucru de la Zimbor, Meses, Bocsa, Nusfalau, Jibou si Glod, precum si din punctele Ciumarna si Mesteacan. Seful SDN a precizat ca pentru degajarea carosabilului de zapada vor interveni utilajele proprii ale sectiei, respectiv, trei autospeciale Unimog, incarcatoare si doua buldoexcavatoare cu lama.

Investitorii care lucreaza la reabilitarea drumurilor nationale din Salaj, firmele Paco si Delta, au utilajele pregatite si si-au asumat raspunderea interventiilor pe perioada iernii pe drumurile luate in adminstrare. In cazul firmei FCC, care a preluat tronsonul de drum national de la Dej la Mesteacan, lucrurile stau putin diferit, deoarece aceasta se pare ca nu a preluat intretinerea arterelor rutiere pe perioada iernii. Nu ar fi exclus ca deszapezirile in zona sa fie executate de firma Inserco, care are utilajele necesare. Pentru drumul DN1C inca nu este asigurat nisipul si sarea, urmand ca acestea sa fie achizitionate, a declarat ieri, in cadrul sedintei Comandamentului Judetean pentru Iarna, seful SDN, Mircea Crisan.

Despre cantitatile de material antiderapant pentru drumurile judetene inca nu se discuta, pentru ca nu s-a stabilit nici acum ce firma va prelua intretinerea acestora pe perioada iernii. Cum nu s-a finalizat licitatia in sistem electronic, reprezentantii Consiliului Judetean Salaj au adresat oferta de a participa la aceasta activitate firmelor care au intervenit pe drumurile judetene in sezonul rece precedent. Potrivit directorului Directiei Tehnice din cadru CJ Salaj, Mircea Ghiurco, de aceasta activitate a fost interesata o singura firma, care, insa, a pretins de patru ori suma de care dispune bugetul Salajului pentru astfel de interventii. Reprezentantii operatorilor care au actionat in sezonul de iarna trecut s-au aratat nemultumiti de finantarea acestor lucrari, respectiv, de cinci ori mai putin decat suma necesara: pentru 200 de kilometri de drum s-a prevazut 200.000 de lei, fata de un milion de lei cat este necesar pentru acest tip de activitati.

Astazi, dupa ce oferta si documentatia pentru un nou contract a fost refacuta, va fi organizata licitatia pentru desemnarea unui operator pentru drumurile judetene.

Alte articole

Leave a Comment