Din septembrie, sălăjenii vor cumpăra pâine mai ieftină

Taxa pe valoare adăugată (TVA) la produsele de panificaţie, respectiv la pâine, va fi redusă de la 24 la sută la 9 la sută, de la 1 septembrie. Decizia a fost anunţată de premierul Victor Ponta la începutul acestei săptămâni. TVA-ul redus la pâine, va fi compensat prin majorarea accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux, din categoria maşinilor cu motor de peste 3.000 de cmc, bijuterii de aur, ceasuri, iahturi şi anumite tipuri de armament. Astfel, reducerea încasărilor la buget ca urmare a diminuării TVA la pâine este estimată la 100 de milioane de lei, în timp ce încasările suplimentare din majorarea accizelor se aşteaptă să fie de 300 de milioane de lei.
Reducerea este una binevenită atât în rândul producătorilor, cât şi în rândul consumatorilor de produse de panificaţie din Sălaj. Pavel Sabău, administratorul firmei de panificaţie Sandana SRL ne-a declarat că, prin această reducere, de 15 puncte procentuale, se va încuraja practic şi consumul, iar preţul final al pâinii şi al produselor de panificaţie va fi unul implicit mai mic faţă de cel actual sau, cel puţin va stagana.
Potrivit specialiştilor în economie, noua creştere a produsului intern brut (PIB) pentru anul în curs este estimată la 1,9 la sută, faţă de 1,6 la sută anterior, însă veniturile la bugetul consolidat nu au fost rectificate în creştere pentru că încasările la buget nu urmează creşterea economică, ci, dimpotrivă, sunt sub estimări.

Alte articole

One Thought to “Din septembrie, sălăjenii vor cumpăra pâine mai ieftină”

  1. zalaucu

    sa mori tu???!!!
    cine o spus asta???
    daca nai incasari ,mai bagam o taxa nu???
    o sa fie bine…la anu si la…

Leave a Comment