Din 1 iulie, Bani mai mulţi pentru mămicile aflate în concediu de îngrijire a copilului

Mămicile care solicită aprobarea concediului de îngrijire a copilului, pentru o perioadă de maximum doi ani, pot beneficia de noile modificări ale legii privind acordarea indemnizaţiilor începând din luna iulie. Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la începutul acestei săptămâni.

Persoanele în cauză, care urmaeză să solicite acodarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului trebuie să ştie că plafonul maxim al indemnizaţiei – 3.400 de lei lunar a fost eliminat. Pentru a beneficia de indemnizaţie de creştere a copilului o principal condiţie este ca solicitantul mama, respectiv tatăl trebuie să aibă un stagiu de cotizare de 12 luni anterior datei de naştere a micuţului. Potrivit noii legi, mamele vor primi indemnizaţie lunară în cuantum de 85 la sută din media veniturior nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani, însă nu mai puţin de 85 la sută din salariul minim brut pe ţară. De la 1 mai, salariul minim brut pe ţară va creşte la 1.250 lei, astfel că valoarea indemnizaţiei minime va fi de 1.060 lei/lună. Indemnizaţia se va acorda până la împlinirea vârstei de doi ani a copilului, iar dacă se vor întoarce la muncă mai repede, mamele vor primi un stimulent de inserţie, în valoare de 50 la sută din indemnizaţia minimă, respectiv de 500 de lei lunar. Tpt legea prevede că nivelul indemnizaţiei se majorează cu 85 la sută din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere, iar părintele care s-a întors din concediul de creştere a copilului nu poate fi concediat timp de şase luni de la revenire.
Potrivit unor informaţii furnizate de reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Sălaj agenţie prin intermediul căreia se achită aceste indemnizaţii, în evidenţa instituţiei, se aflau în cursul lunii trecute, în plată, aproximativ 1.750 de beneficiari ai indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Dintre aceştia, aproape 800 de persoane primesc lunar indemnizaţii în valoare de 600 de lei. În ceea ce priveşte cuantumurile cuprinse între 601 şi 3.399 de lei, de acestea beneneficiază peste 960 de persoane. În prezent în judeţul Sălaj 13 persoane aflate în concediu pentru îngrijirea copilului beneficiază de o indemnizaţie lunară în valoare de 3.400 de lei. De asemenea, 330 de sălăjeni, mămici – respectiv tătici, care au renunţat la concediul de îngrijire a copilului şi s-au întors mai repede la muncă, primesc din partea statului un stimulent de inserţie în valoare de 500 de lei.

Leave a Comment