Deşi avem cele mai mici salarii: În Zalău se găsesc cele mai scumpe alimente din România

Deşi avem cele mai mici salarii: În Zalău se găsesc cele mai scumpe alimente din România

Chiar dacă se numără printre codaşii României în ceea ce priveşte salariile, culmea ironiei face ca zălăuanii să plătească produse mai scumpe decât bucureştenii, care au cele mai mari salarii din România.

Un studiu al companiei de consultanţă A.T. Kearney privind traiul zilnic din principalele oraşe din România relevă faptul că salariul mediu net din Bucureşti este cu aproape 30 la sută mai mare decât cel din Iaşi, Timişoara şi Cluj, însă costul vieţii din aceste oraşe este apropiat de cel din Capitală.

Analiza include mai multe categorii de preţuri care cuprind produsele şi serviciile regăsite în coşul zilnic al populaţiei, cu excepţia energiei termice, care a fost exclusă deoarece tarifele depind de subvenţiile acordate de autorităţile locale.

Culmea face ca, pe categorii de consum, alimentele de bază, cu o pondere de aproape 35 la sută din coşul zilnic, costă cel mai mult în Zalău (cu peste 6 la sută peste preţurile din Bucureşti), însă aici se găsesc şi cele mai mici salarii din România. În Iaşi, de exemplu, alimentele de bază sunt în medie cu 5,5 la sută mai scumpe decât în Capitală, iar în Timişoara şi Cluj sunt cu 4,7 la sută, respectiv 7,2 la sută mai ieftine. Cele mai mici preţuri la alimente de bază au fost înregistrate în Ploieşti, reprezentând 82,8 la sută din media Bucureştiului.

Alte articole

Leave a Comment