Cum se servește vinul spumant? 4 recomandări

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/HSHUAS-8_HQ

 

Vinul spumant este o băutură nelipsită de la evenimentele festive, însă îl poți savura cu orice ocazie, fără a fi neapărat nevoie să sărbătorești ceva.

Pentru a te bucura din plin de toate calitățile sale, dar și pentru a face o impresie bună invitaților pe care îi ai la masă, este recomandat să ții cont de câteva reguli de servire a vinului spumant.

Dacă nu știi care sunt aceste reguli, le poți afla parcurgând rândurile de mai jos.

 

Tipul de pahare

Se știe că orice soi de vin se bea cu un anumit tip de pahare, iar vinul spumant nu face excepție. În cazul său, se folosesc pahare cu picior înalt și cu o cupă alungită, în formă de lalea.

Piciorul înalt îți permite să ții paharul fără a atinge cupa și a încălzi astfel băutura cu temperatura corpului.

În ceea ce privește cupa, forma acesteia este ideală pentru a menține mai mult timp nivelul de aciditate al băuturii. În același timp, forma ușor bombată și alungită te ajută să simți mai bine aromele vinului.

Vinurile spumante de pe Winsdeals.ro sunt bogate în astfel de arome și ar fi păcat să nu te bucuri de această calitate, din cauza unui pahar neadecvat

 

Temperatura de servire

Vinul spumant se servește rece, însă contează foarte mult modul în care îl aduci la temperatura optimă. Aceasta trebuie să fie cuprinsă între 6 și 10 grade Celsius, pentru că astfel sunt puse cel mai bine în valoare proprietățile vinului.

Ideal este ca vinul să fie adus la această temperatură într-un interval de timp care să se întindă pe durata a câtorva ore. Cel mai simplu este să pui sticlele la frigider în seara precedentă și să le lași să se răcească până a doua zi, când urmează să le desfaci.

Există și varianta răcirii mai rapide cu gheață sau la congelator, însă vinul își va pierde astfel din finețe.

 

Desfacerea sticlei

Cu siguranță, îți sunt familiare imaginile cu sticle de vin spumant sau șampanie desfăcute zgomotos, cu dopul zburând și valuri de spumă revărsându-se din interiorul sticlei. Deși sunetul poate fi plăcut auzului, iar tabloul insuflă multă voie bună și optimism, această metodă folosită pentru desfacerea unei sticle de vin spumant nu este cea mai recomandată.

În realitate, dopul nu trebuie să fie scos brusc și să pocnească, ci se desface încet, lăsând să se audă doar un fâsâit ușor. În acest mod, băutura nu își pierde din aciditate și nu ajunge în pahar pe jumătate „trezită”. Totodată, se păstrează mult mai bine aroma și savoarea, iar calitățile vinului pot fi pe deplin apreciate.

Mai trebuie să reții că atunci când desfaci un vin spumant, trebuie să rotești sticla ținând de dop, și nu invers, așa cum am fi tentați cei mai mulți dintre noi. De asemenea, pentru a evita să se creeze presiune în interiorul sticlei, aceasta trebuie ținută înclinată.

Aceeași poziție se păstrează și atunci când torni băutura în pahare.

 

Păstrarea sticlelor desfăcute

Se poate întâmpla ca după ce ai desfăcut o sticlă, în interiorul acesteia să mai rămână băutură neconsumată. În acest caz, sticla trebuie să fie sigilată pentru ca spumantul rămas să-și păstreze aciditatea.

Poți sigila sticla cu un dispozitiv special gândit  în acest scop sau cu un dop obișnuit, care trebuie să se potrivească foarte bine pe gura sticlei. De regulă, dopurile de plută de la sticlele de vin sunt perfecte și pentru sticlele de spumant.

Odată sigilată, sticla se ține la masă într-o frapiera cu gheață sau se lasă în frigider, pentru a nu se încălzi de la temperatura camerei. De regulă, o sticlă de spumant trebuie consumată în întregime odată ce a fost desfăcută, nefiind indicat ca băutura să fie păstrată de la o zi la alta.

 

Mai rămâne acum să alegi spumantul preferat și să te bucuri de el împreună cu invitații tăi, ținând cont de recomandările pe care tocmai le-ai aflat.