Cum să vă alegeți ghetele de iarnă

De la căldură și tracțiune până la preferințele în materie de stil, vă prezentăm cum să alegeți cele mai bune ghete de iarnă pentru ieșirile pe timp rece.

Pentru cei care locuiesc în părțile reci ale lumii, o pereche de ghete de iarnă de calitate este esențială. Acestea vă ajută să vă păstrați picioarele calde, uscate și lipite de sol în timp ce navigați prin lunile de zăpadă și gheață. Mai jos prezentăm toate considerentele importante în alegerea ghetei de iarnă potrivite, inclusiv căldura și înălțimea, atât în ceea ce privește ghete de bărbați, cât și pentru femei.

1. Ghete casual sau de teren?

Primul pas în alegerea unei ghete de bărbați sau femei pentru iarnă implică să vă gândiți la utilizările pe care le intenționați. Există două tabere în cea mai mare parte: ghete de iarnă casual, care sunt excelente pentru uzura de zi cu zi, naveta și utilizarea ușoară în aer liber. În al doilea rând, sunt modelele mai axate pe teren care, în esență, arată ca niște ghete de drumeție, dar cu izolație suplimentară și tracțiune specifică de iarnă. Modelele ușoare pentru teren excelează pentru sporturi precum drumețiile de iarnă și snowshoeing, în timp ce versiunile mai groase și mai călduroase sunt excelente pentru munca în aer liber și activitățile mai sedentare în frig.

După cum v-ați putea aștepta, multe ghete de bărbați sau femei pentru iarnă mai casual au un aspect mai elegant, mai urban. În plus, aceste modele oferă, de obicei, o aderență decentă în majoritatea condițiilor de zăpadă, izolația ar trebui să vă țină picioarele rezonabil de calde (cu excepția cazului în care ieșiți pentru o perioadă lungă de timp) și aproape toate sunt impermeabile în jurul picioarelor pentru mersul prin zăpadă ușoară și bălți. Dar dacă vremea și terenul sunt deosebit de aspre sau dacă veți fi afară pentru perioade îndelungate, merită să treceți la o pereche mai serioasă de ghete de bărbați sau femei pentru iarnă.

2. De câtă căldură aveți nevoie?

O gheată de iarnă excelentă trebuie să fie călduroasă și există o diferențiere destul de mare între modele. În primul rând, vom remarca faptul că o serie de branduri de încălțăminte oferă o clasificare a temperaturii, deși vă recomandăm întotdeauna să nu le luați ca atare. Este posibil să vedeți clasificări impresionante, cum ar fi -30°C sau mai puțin, dar adevărul este că, spre deosebire de sacii de dormit, nu există un sistem de clasificare standardizat pentru a măsura căldura încălțămintei. Există mulți factori care contează: nivelul dvs. de activitate, circulația, tipul și grosimea șosetelor și chiar și potrivirea încălțămintei. Ne place să citim ratingurile de temperatură și să luăm notițe, dar întotdeauna să presupunem că sunt generoase și să căutăm și alte specificații.

În ceea ce privește izolația, multe ghete de bărbați sau femei pentru iarnă au mai multe tipuri diferite. Cea mai comună este umplutura sintetică, care vine sub denumiri precum PrimaLoft și Thinsulate, împreună cu o clasificare în grame care arată grosimea. Ne plac materialele sintetice și mai ales pentru încălțăminte – spre deosebire de puf, rezistă la apă și continuă să izoleze atunci când sunt ude, ceea ce contează dacă apa intră în cizmă sau dacă picioarele dvs. devin transpirate.

Pentru referință, mulți bocanci de bărbați au o izolație de 200 până la 400 de grame, în timp ce o gheată pentru vreme rece adevărată ajunge până la 1.200 de grame cu o căptușeală groasă (această gheată este adesea folosită pentru vânătoare, pescuit la copcă și printre muncitorii care stau afară o mare parte din zi).

În plus față de izolația sintetică, veți găsi unele ghete de iarnă includ o căptușeală separată detașabilă din pâslă sau au interiorul umplut cu piele de oaie sau lână. Eficacitatea acestor tipuri de izolație variază semnificativ de la un model la altul, iar majoritatea folosesc materiale sintetice.

3. Înălțimea ghetei

Pe lângă căldură, multe ghete de bărbați sau femei pentru iarnă sunt concepute pentru a ține zăpada și gheața afară. Și dacă nu trageți pantaloni de zăpadă pe deasupra, înălțimea contează foarte mult, plus că are impact asupra designului.

Raportarea este puțin inconsecventă, dar noi folosim înălțimea ca bază de comparație, care este o măsurătoare luată de la talpa piciorului până în partea superioară a ghetei. La capătul de jos al spectrului, o serie de modele centrate pe drumeții au o înălțime de aproximativ 15-17 cm, ceea ce face o treabă destul de bună, cu excepția cazului în care zăpada este adâncă. Unele dintre opțiunile mai casual sunt concepute mai mult cu gândul la căldură și stil, iar înălțimea urcă până la 25 cm.

La fel ca în cazul secțiunilor de mai sus, gândiți-vă la modul în care intenționați să folosiți ghetele și restul echipamentului de iarnă pentru a alege înălțimea ideală.

O notă finală privind înălțimea ghetelor: s-ar putea să fie nevoie de un pic de săpături pentru a obține numărul corect bătut în cuie. Unele mărci raportează înălțimea pe care am abordat-o mai sus, în timp ce altele enumeră înălțimea totală (de la baza tălpii exterioare până în partea superioară a ghetei). Iar unele spun vag la ce se referă sau nu dau deloc informația. Indiferent de asta, acel număr oferă un bun punct de plecare.