Cum să alegi cel mai bun material pentru lenjeria de pat

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/i_GR3zah59U

 Un somn liniștit și odihnitor depinde și de calitatea așternuturilor, care trebuie să aibă o serie de caracteristici. Astfel, o lenjerie de pat trebuie să fie moale, netedă, plăcută la atingere și respirabilă, iar aceste proprietăți sunt date de materialul din care este realizată.

Acesta este motivul pentru care am decis să stăruim asupra alegerii materialului pentru lenjeria de pat, iar în cele ce urmează poți afla cum trebuie să procedezi.

 

Materiale naturale sau sintetice?

Acestea sunt principalele două categorii în care se împart materialele folosite la confecționarea lenjeriilor, reprezentând totodată un criteriu important de alegere.

Materialele naturale sunt recunoscute pentru gradul sporit de respirabilitate, ceea ce înseamnă că asigură o bună circulație a aerului, ținând de cald și împiedicând transpirația. Din acest punct de vedere, sunt mai eficiente decât materialele sintetice, realizate din fibre de polimeri. Și acestea sunt moi, ușoare și călduroase însă mult mai puțin respirabile decât materialele naturale.

Din categoria materialelor naturale, cele mai apreciate sunt bumbacul, mătasea si, mai nou, bambusul. Există și o a treia categorie, reprezentată de lenjeriile realizate din material mixte, fiind vorba de bumbac și poliester în diferite proporții.

 

Lenjerii scumpe sau ieftine?

Prețul este un alt aspect pe care mulți îl iau în considerare când aleg materialul pentru o lenjerie, iar dacă nu vrei să cheltuiești prea mult, lenjeriile din fibre sintetice sunt cele mai potrivite. Materialele sintetice sunt cele mai ieftine din gamă, urmate de cele mixte, al căror preț crește în funcție de procentul de bumbac din compoziția lor.

Lenjeriile din materialele naturale sunt mai scumpe, cele mai mari prețuri avându-le cele din mătase. Acestea sunt considerate produse de lux, care nu sunt utilizate în mod uzual, așa că majoritatea celor care preferă produsele naturale se orientează către cele din bumbac. Vei găsi numeroase oferte prin intermediul cărora poți cumpăra, de exemplu, oricare două lenjerii de bumbac finet la preț de una, așa că o astfel de alegere este una foarte avantajoasă.

 

Așternuturi mai calde sau mai răcoroase?

Evident că în perioada de toamnă-iarnă sunt preferate lenjeriile călduroase, în timp ce, odată cu instalarea sezonului cald, se trece la lenjerii mai răcoroase. Detaliile principale care fac diferența între lenjeriile călduroase și cele răcoroase sunt grosimea și densitatea țesăturii. Astfel, lenjeriile din materiale subțiri și mai vaporoase sunt recomandate pentru sezonul cald, în timp ce lenjeriile groase și cu o țesătură mai densă sunt ideale iarna, pentru că țin de cald.

În ceea ce privește materiale, cele naturale sunt de preferat, datorită faptului că sunt respirabile. Permițând aerului să circule, acestea pot fi folosite în orice anotimp, fiind călduroase iarna și răcoroase vara. Materialele sintetice țin de cald, însă te fac să transpiri ceea ce provoacă mult disconfort.

 

Piese simple sau cu modele?

În alegerea acestui criteriu trebuie să se țină cont de mai multe aspecte, și nu doar de preferințele personale. Spre exemplu, pentru lenjeriile folosite în hoteluri, pensiuni sau alte unități de cazare, sunt recomandate modelele din materiale simple, de culoare albă, fără modele. Materialele cu modele se potrivesc mai bine în intimitatea dormitorului sau în camera copiilor.

Alegerea modelelor șine de preferințele fiecăruia, fiind recomandat ca nuanțele acestora să se asorteze cu cele din cameră și cu stilul de amenajare. Pentru camera copiilor, poți opta pentru lenjerii cu modele 3D, care oferă un efect vizual deosebit și vor fi cu siguranță pe placul celor mici.

Mai trebuie amintit faptul că lenjeriile simple și deschise la culoare au nevoie de o atenție specială, pentru că se murdăresc mai ușor.

 

În final, sperăm că cele spuse de noi te vor ajuta să faci cea mai bună alegere pentru a beneficia de maximul de confort pe care ți-l oferă o lenjerie de calitate.

One Thought to “Cum să alegi cel mai bun material pentru lenjeria de pat”

  1. […] Sursa foto: https://unsplash.com/photos/i_GR3zah59U  Un somn liniștit și odihnitor depinde și de calitatea așternuturilor, care trebuie să aibă o serie de caracteristici. Astfel, o lenjerie de pat trebuie să fie moale, netedă, plăcută la atingere și respirabilă, iar aceste proprietăți sunt date de materialul din care este realizată. Acesta este motivul pentru care am decis să stăruim asupra alegerii materialului pentru lenjeria de pat, iar în cele ce urmează poți afla cum trebuie să procedezi.   Materiale naturale sau sintetice? Acestea sunt principalele două categorii în care se împart materialele folosite…  » Mai multe detalii […]

Comments are closed.