Cu adeverinte APIA: Fermierii salajeni pot contracta credite

Cu adeverinte APIA: Fermierii salajeni pot contracta credite

Incepand cu finele lui 2009, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) elibereaza adeverinte pentru beneficiarii Platilor Nationale Directe Complementare (CNDP) in sectorul zootehnic, adeverintele fiindu-le necesare celor care intentioneaza sa acceseze credite pentru finantarea capitalului de lucru.

De retinut ca jumatate din imprumut este garantat de APIA – garantia fiind adeverinta, iar cealalta jumatate din valoarea creditelor acordate vine de la Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN. Pentru specia bovine, suma totala a sprijinului este de 571 de lei pe cap de animal, iar pentru ovine si caprine cuantumul total este de 44 de lei. Prin adeverinta eliberata de APIA, beneficiarul acesteia are confirmarea sumei pe care o mai are de primit, reprezentand transa a doua a Platilor Nationale Directe Complementare, adica 371 de lei pe cap de bovina si 29 de lei pe cap de ovina si caprina.

De mentionat faptul ca accesarea creditelor se face in mod benevol, cei care nu doresc sa se imprumute trebuind sa astepte suma din a doua transa, pe care APIA a anuntat ca e posibil sa o plateasca in lunile februarie – martie 2010. Daca beneficiarul alege totusi sa ia creditul, trebuie sa stie ca banca la care apeleaza va retine din suma ramasa de primit de la APIA un procent de 12 la suta pe an, sub forma de dobanda, calculata pana in momentul considerat limita – 28 februarie 2010, in care APIA va face viramentul sumelor catre beneficiari.

Aceasta data limita a fost stabilita de comun acord intre APIA si bancile creditoare. Intre banca si beneficiar se semneaza un contract de cesiune de creanta pe sumele cuvenite beneficiarilor de la APIA.

Traseul urmat de fermier pentru accesarea creditelor

Beneficiarul se prezinta la banca pentru a-si deschide un cont bancar. Cu dovada de cont bancar si cu o copie a cartii de identitate sau o copie CUI si originalul imputernicirii de reprezentare, in cazul persoanelor juridice, acesta se prezinta la APIA. La sediul APIA, depune o cerere necesara eliberarii adeverintei. I se elibereaza apoi adeverinta de catre Centrul Judetean APIA, cu confirmarea numarului de animale eligibile pentru acordarea platilor, suma pe care beneficiarul o mai are de primit, precum si faptul ca beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plata.

Cu adeverinta si cu alte documente necesare aprobarii creditului, oamenii se prezinta la banca aleasa. De exemplu, un oier detine 100 de ovine eligibile la plata, pentru care a primit deja prima transa de 1.500 de lei, iar diferenta de suma reprezentand transa a doua este de 2.900 lei. In momentul efectuarii viramentelor de catre APIA, intervine contractul de cesiune de creanta, banca retinand din contul beneficiarului sumele primite de la APIA, pana la nivelul acoperirii creditului. In acest caz, creditul eliberat de banca este de 2.600 de lei, diferenta de 300 de lei reprezentand dobanda retinuta de banca creditoare.

Cu ochii in patru!

Fermierii care beneficiaza de plati nationale directe complementare (PNDC) pot obtine credite pentru desfasurarea activitatilor curente, dar decizia de a apela la un astfel de credit apartine integral fermierului. Acesta trebuie sa inteleaga faptul potrivit caruia creditul reprezinta un instrument financiar la indemana lui, menit sa il ajute pana la primirea la termen, potrivit legislatiei in vigoare, a primei pe exploatatie si respectiv a primei pe cap de animal.

Atentie, insa, la urmatorul aspect: banca are dreptul de a impune, pe langa o serie de adeverinte sau acte doveditoare necesare dosarului, propriile conditii de creditare, stabilite de catre creditor si aprobate de catre BNR.

Aici sunt incluse si garantii pe care creditorul le poate solicita din partea fermierului. Astfel, se recomanda potentialilor fermieri interesati sa isi aleaga creditorul numai dupa un studiu atent al conditiilor de creditare impuse de fiecare banca, pentru a beneficia de conditiile de creditare cele mai avantajoase.

Leave a Comment