Bacalaureatul incepe cu o simulare la competențe digitale

Bacalaureatul incepe cu o simulare la competențe digitaleSpre deosebire de alți ani, pe cand primele probe se susțineau la sfarșitul lui iunie, de anul acesta, primele probe de Bacalaureat vor fi susținute din februarie.

Acestea se vor desfășura in două intervale: in 15-17 februarie 2010, testarea pentru evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală in limba romană, insemnand proba A, și, respectiv, intre 17-19 februarie 2010, evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală in limba maternă, adica proba B.

Pentru că este o noutate printre probele de Bacalaureat, Ministerul Educației a hotărat ca elevii din ultimul an de liceu să susțină o simulare a probei de competenţe digitale pe 20 ianuarie 2010.

Testarea propriu-zisă

In cadrul probei de evaluare a competențelor digitale, candidații vor demonstra că știu să utilizeze calculatorul, cu alte cuvinte să folosească internetul, dar și să redacteze un document Word sau să lucreze in Excel. Intrarea elevilor in laboratoarele de informatică se va face la ora 12:30, iar aceștia vor verifica dacă au pe desktop un fișier numit Examen.

La ora 13:00, fiecare candidat primește subiectul tipărit și foaia tipizată pentru completarea răspunsurilor. Accesul acestora la internet va fi doar in primele 30 de minute, timp in care vor putea rezolva doar subiectele pentru care trebuie să acceseze diferite pagini de internet sau să caute pe Google ori Yahoo.

Timpul de lucru este de 90 de minute, din momentul in care toți elevii au primit subiectele. La sfarșitul susținerii biletului extras, elevii vor primi un certificat cu una dintre mențiunile utilizator mediu, avansat sau experimentat. Proba propriu-zisă, de evaluare a competențelor digitale, se va desfășura intre 19-29 aprilie 2010, iar intre 28 iunie – 2 iulie 2010 se vor desfășura probele scrise.

O generație de sacrificiu

Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului a hotărat să organizeze această probă pentru le oferi liceenilor posibilitatea de a primi un certificat de competențe recunoscut in țările Uniunii Europene.

Cu toate acestea, unii elevi nu sunt tocmai mulțumiți de faptul că trebuie să susțină proba de testare a competențelor digitale. Deși in această formă Bacalaureatul pare să aibă probe mai puține și mai ușoare față de anii trecuți, probele de competență digitală nu mi se par necesare pentru profilul uman.

Aș mai schimba și proba la alegere de la toate profilele, fiecare alegandu-și o materie pe care o stăpanește cel mai bine, ne-a spus Ioana P., elevă in clasa a XII-a la Liceul Pedagogic Gheorghe Șicai Zalău. O altă elevă ne-a spus că generația din care face parte este una de sacrificiu.

Leave a Comment