Coplata in sanatate

Desi s-a vorbit mult de introducerea, din aceasta toamna, a tichetelor de sanatate, acestea vor fi puse in circulatie doar din 2010, daca autoritatile vor mentine solutia de coplata a serviciilor medicale, au anuntat reprezentantii Ministerului Sanatatii.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au decis sa introduca sistemul de coplata pentru inlaturarea practicii spagii date de pacienti medicilor, iar pachetul de servicii trebuia implementat de la 1 septembrie, daca, in timpul campaniei de informare desfasurata pe perioada verii, mai putin 50 la suta dintre romani nu sunt de acord cu introducerea tichetelor de sanatate.

Daca procentul celor care sunt impotriva coplatii in sistemul de Sanatate este peste 50, aceasta masura nu va fi aplicata impotriva vointei populatiei, a asigurat in luna iulie ministrul Ion Bazac.

Daca va fi implementat, tichetul pentru sanatate se va aplica in medicina primara, la medicul de familie, la medicul specialist si in spitale. Singurele servicii pentru care pacientii nu vor scoate bani din buzunar vor ramane serviciile de urgenta. Valoarea unui tichet va fi in limita a cel mult 600 de lei pe an, incluzand consultatii, spitalizari, analize de laborator si alte investigatii.

Economie de milioane

Estimarile Ministerului Sanatatii arata ca suma totala care se va obtine din aceste contributii personale va fi de aproximativ 350 lei/an pentru un pacient mediu. Calculul estimativ include doua interventii de spitalizare continua, doua de spitalizare de zi, sase-opt vizite la medicul de familie, patru vizite la medicul specialist, o vizita la domiciliu, zece analize de laborator, o investigatie radiologica si o investigatie de inalta performanta.

Pacientul va plati astfel 5 lei pentru o consultatie la medicul de familie si 10 lei pentru o consultatie la medicul specialist. Vizita la domiciliu a medicului de familie dupa orele de program va fi taxata cu 15 lei, iar consultatiile efectuate in sectiile de urgenta din spitale pentru pacientii care nu reprezinta urgente medicale vor necesita o contributie personala de 20 de lei. La stabilirea acestor preturi au fost luate in considerare valorile practicate in tari precum Estonia, Croatia, Ungaria.

Scutiti de plata tichetelor

Cum pana si aceste sume pot fi o problema pentru persoanele ale caror venituri nu depasesc 200-300 de lei, reprezentantii Ministerului Sanatatii au decis sa fie scutiti de la plata tichetelor asistatii social, pensionarii cu pensii sub 700 lei/luna, copiii cu varsta pana in 18 ani si somerii. De asemenea, nu vor trebui sa achite sumele mai sus amintite cei care beneficiaza de gratuitati (revolutionari, persecutati politic, veterani, persoane cu handicap), precum si personalul sanitar, gravidele – doar pentru servicii aferente graviditatii si persoanele aflate in Programele Nationale de Sanatate. Pentru aceste categorii, contributia va fi acoperita din fonduri publice, suma estimata fiind de 550 de milioane de lei anual.

Ministerul Sanatatii a propus Ministerului de Finante ca tichetele pentru sanatate sa fie deductibil fiscal, atat pentru angajatori, cat si pentru profesiunile liberale, la fel cum se procedeaza in cazul tichetelor de vacanta, de masa si de cadou.

Leave a Comment