Controale ample în unitățile „Service auto” din Sălaj

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Sălaj a demarat, în urmă cu câteva zile, ample controale în toate unitățile tip “service auto” și la prestatorii de servicii din domeniu care își desfășoară activitatea în Zalău și în județ. Comisarul-șef din cadrul CJPS Sălaj, Dorel Fechete, ne-a confirmat această acțiune de amploare pornită de la București prin ordin al conducerii ANPC în urma a mii de sesizări și reclamații privind calitatea serviciilor, tarifele, dar și neregulile constatate de clienți și societățile de asigurări, în cadrul serviciilor prestate de acest tip de unități. Potrivit Registrului Auto Român, în Sălaj își desfășoară activitatea peste 250 de unități autorizate Service auto.  “Am demarat o serie de controale în toate unitățile din Zalău și din județ. Sunt controale amănunțite, care nu vizează în mod special o activitate sau un anume scop, ci cuprind, practic, întreaga activitate de prestare servicii pe acest segment”, a spus pentru Magazin Sălăjean, comisarul-șef Dorel Fechete. Inspectorii verifică, așadar, tot ceea ce este cuprins în activitatea service-urilor din Zalău și de pe raza județului, de la calitatea lucrărilor și reparațiilor,  proveniența și autenticitatea pieselor, până la adaosul comercial practicat. Concret, comisarii verifică autorizația de reparație, comanda de reparație, comanda de service, codurile de înregistrare ale firmei (CUI, RO etc), adaosul comercial practicat, dar și dacă unitățile au afișat în loc vizibil numărul de la Protecția Consumatorului. Prin urmare, nu este vorba despre simple controale pe un anumit segment ci este vizată întreaga paletă de activități pe care aceste unități le prestează pentru clienți. De altfel, comisarii structurilor Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului au demarat la nivel național această  acțiune de verificare a unităților de reparații auto din toată țara. Până acum au fost deja verificate câteva sute de service-uri. Acțiunea a pornit de la mai multe sesizări care vizau calitatea reparațiilor și adaosurile comerciale practicate de service-uri.

Potrivit datelor făcute publice de asociațiile din domeniu, în România activează, cu acte, circa 11.000 de unități service care au între 40.000 și 50.000 de angajați. Pe de altă parte, însă, unele date, bazate inclusiv pe constatări ale Registrului Auto Român (RAR), arată că mai există cel puțin încă 10.000-11.000 de unități care lucrează în zona gri, sau chiar în ilegalitate totală și realizează reparații neautorizate. Controlul ar fi început în urma unor sesizări primite în întreaga țară, mai ales în ceea ce privește calitatea reparațiilor și adaosul comercial. În prezent, service-urile independente din România se află în plin conflict cu firmele de asigurare RCA, de unde vin o bună parte din veniturile lor. Asigurătorii, mai ales cei mari din RCA, adică Euroins și City Insurance, au acuzat deschis service-urile că practică tarife prea mari pentru ora de manoperă, în timp ce service-urile spun că asigurătorii nu plătesc la timp și la valoarea integrală reparațiile.

Foto ©stiridinbeclean.ro

 

5 Thoughts to “Controale ample în unitățile „Service auto” din Sălaj”

  1. Anonim

    O fi ce ziceți cu service, dar chiar pe escrocii bulgăroi de la euroins i-ați găsit să acuze?

  2. vasile

    Ce comentariu inteligent, cel precedent! Taci, ma, desteptule! Ce-i daca asiguratorii astia i-au acuzat si au prevenit statul? De ce sa nu fie crezuti?

    1. Anonim

      @15:06. Nu prea înțelegi ce citești, are o denumire treaba asta! Euroins trebuia dată afară din România de mult! Acum cîțiva ani m-a lovit unul asigurat la euroins și toate service-urile din Zalău au refuzat reparația „garantată” de ei. Am aflat că erau în insolvență pentru că nu plătiseră reparații de sute de milioane de lei (noi). De ce au fost iertați?

  3. nicu

    Anonimule, trebuia sa mergi cu dovezi si sa acuzi Euroins, sa-i dai in judecata , nu sa vii cu niste comentarii superficiale, asa sa te afli si tu in treaba. „Are o denumire treaba asta”, nici tu nu stii ce vrei sa zici!

    1. Anonim

      @19:40. O.K., ți-o scriu în clar: cînd nu înțelegi ce citești se numește analfabetism funcțional! S-a umflat tare păsatu-n tine?

Leave a Comment