Cu bune și cu rele

Daniel Mureşan

Zalăul e așa cum e. Cu bune, cu rele, cu frumos sau urât, cu edili mai buni sau mai puțini buni. Mereu în umbra orașelor faimoase din Ardeal. Dar e al nostru.
Am vrut să văd cum ne caracterizează alții orașul, așa că am cerut părerea unor persoane ce nu locuiesc în Zalău. Începem cu laudele:
* Îmi place orășelul vostru. E cochet și are fete frumoase. În urmă cu mulți ani avea cîteva cluburi bestiale, cu lume faină!
* Ce îmi place la voi e că aveți un singur bulevard. Mergi pe el de te plictisești. Parcă până la gară. Mișto!
* Măi oameni buni, pălinca de Zalău e number one! Așa ceva nu se mai există!
* Frumușel orașul vostru. Curățel și cu bun gust. Mai puțin centrul, unde au apărut ceva clădiri din sticlă ce se potrivesc ca nuca în perete. În rest e frumușel, chiar îmi place!
* Am fost anul trecut la cineva la spital, o rudă bolnavă. Jos pălăria pentru spitalul vostru!
Și acum criticile:
* În orașul ăla al vostru, tot timpul e ceva în construcție. De câte ori trec pe acolo, dau de vreun șantier. Oare le și terminați la un moment-dat?
* Printre clădiri istorice, la voi au apărut coloși din sticlă. Într-un cartier de case am văzut în mijloc un bloc. Voi ați avut arhitect-șef în oraș sau nu ați auzit de așa ceva? Chiar nu s-a sesizat nimeni la câte șpăgi s-au dat în zonă?
* La voi toată lumea parchează pe trotuar. Ca pieton, ești fiul ploii. Apropo’s, voi aveți poliție locală?
* Am înțeles că nici acum nu aveți cinematograf. Acum nici nu vă mai trebuie. Cu pandemia asta oricum stau închise, iar când se deschid lumea rămâne la Netflix. Cu prețul unui bilet vezi acasă Netflix o lună.
* Tot polițiștii ăia îi aveți? Că mai demult, dacă nu aveai mașină cu numere de SJ, sigur plecai acasă cu o amendă.
În ciuda tuturor celor spuse, nu aş fi vrut să fi crescut în niciun alt oraş din România. Eu încă cred că Zalăul se va schimba în bine odată și odată. Da, ştiu, sunt doar iluziile mele de visător.

Leave a Comment