Conducerea fără permis – o infracţiune “soră” cu crima

Conducerea fără permis reprezintă una dintre cele mai grave infracţiuni din câte există în legislaţia rutieră din România, o faptă care a fost şi este, din păcate, asociată de multe ori, cu pierderea de vieţi omeneşti, traume şi răniri grave precum şi cu pagube materiale însemnate. O persoană care se urcă la volanul unui autovehicul poate fi numit, fără exagerare, un potenţial ucigaş. Gestul iresponsabil, extrem de grav, de a intra în trafic fără a avea permisul de conducere reprezintă una dintre faptele pentru care legea prevede pedepse cu închisoarea, iar practica juridică a demonstrat, aproape în toate cazurile, totală lipsă de clemenţă din partea judecătorilor faţă de cei care au pus în pericol iminent traficul şi viaţa participanţilor, prin această faptă.

Un caz de conducere fără permis a fost constatat din fericire, la timp, de către poliţiştii Postului de Poliție Bobota, care acţionau pentru prevenirea şi combaterea evenimentelor rutiere în ziua de 10 august. Aceştia au oprit pentru control o femeie din Bobota, care se deplasa cu autoturismul pe raza localităţii Derșida. Cu ocazia verificărilor efectuate s-a constatat că aceasta nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie. În aceeaşi zi, polițiștii Postului de Poliție Halmășd au identificat pe raza localității un bărbat din localitate, care se deplasa cu mopedul fără a deține permis de conducere.

În ambele cazuri, polițiștii au întocmit dosare penale pentru conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere.

În cele șapte luni ale acestui an, 22 de persoane au fost depistate de polițiștii din cadrul structurilor de poliție rutieră în timp ce conduceau autovehiculele fără a deține permis de conducere pentru nicio categorie. Cei care au de gând să comită această faptă şi să pună în pericol viaţa conducătorilor auto, bicicliştii sau pietonii participanţi la trafic, trebuie să ştie faptul că pentru această infracţiune nu există avertisment, mustrare sau amendă, ci o sigură pedeapsă, de la unu la cinci ani de închisoare. Acestei pedeapse, de cele mai multe ori, i se adaugă trauma psihică şi suferinţa oamenilor nevinovaţi, ori, în cele mai grave cazuri, pierderea de vieţi, consecinţe ireversibile, ce nu mai pot fi şterse niciodată.

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment