Comasarea Centrului de Cercetări Şimleu cu Spitalul Orăşenesc – aprobată de Guvern

Comasarea Centrului de Cercetări Şimleu cu Spitalul Orăşenesc – aprobată de Guvern

Executivul a aprobat desfiinţarea Centrului de Cercetări şi Asistenţă Medicală Şimleu Silvaniei şi reorganizarea Spitalului Orăşenesc Şimleu Silvaniei, prin comasarea celor două unităţi. Hotărârea de Guvern emisă în acest sens face parte din strategia Ministerului Sănătăţii de a creşte calitatea actului medical şi de a optimiza asistenţa medicală acordată pacienţilor.

În prezent, Centrul de Cercetare si Asistenţă Medicală Şimleu Silvaniei funcţionează în mare parte, în cadrul Spitalului Orăşenesc Şimleu Silvaniei, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Sănătăţii. Doar compartimentele de medicină internă şi de endoscopie digestivă ale centrului se află în altă locaţie, chiar dacă secţia de gastroenterologie se află în clădirea spitalului. În acest fel, pacienţii sunt nevoiţi să parcurgă o distanţă destul mare între secţie şi compartimentul de investigaţii. Prin măsura propusă de către Ministerul Sănătăţii şi de edilii de sub Măgură, se reduc cheltuielile de regie în ceea ce priveşte clădirea în care funcţionează cele 20 de paturi.”Vor exista laboratoare de investigaţii şi tratament unice, care vor fi utilizate în comun, completându-se şi schema de personal, iar pacienţii vor beneficia de servicii complete la nivelul de competenţă al unităţii. Prin reorganizarea propusă în prezentul act normativ, se va utiliza eficient personalul celor două unităţi, se va optimiza activitatea medicală în condiţii de eficienţă economică”, se arată în comunicatul de presă respectiv.

Potrivit sursei citate, liniile de gardă vor fi organizate unitar asigurând continuitatea asitenţei medicale în oraşul Simleu Silvaniei, cu implicarea tuturor medicilor de specialitatea respectivă din ambele unităţi sanitare şi vor funcţiona la nivelul spitalului, unde sunt şi celelalte specialităţi. Personalul de specialitate medico-sanitarşi auxiliar sanitar, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Centrului, va fi preluat de către Spitalul Orăşenesc Şimleu Silvaniei şi se consideră transferat. În privinţa personalului tehnic-economic-administrativ şi de întreţinere, acesta va fi şi el preluat cu încadrarea în normativul de personal, sau, după caz, va fi redistribuit la alte unităţi sanitare, considerându-se transferat.

Decizia autorităţilor centrale s-a mulat peste cea a edililor de sub Măgură, care încă de când li „s-au pus în braţe” cele două unităţi medicale, în vara anului trecut, au declarat că este imposibil să le susţină financiar pe amândouă din umilul buget al Şimleului. Ca urmare, la finele anului 2010, a fost întocmit un plan de acţiune ce viza comasarea celor două spitale, lucru care a fost aprobat, zilele trecute, prin Hotărârea de Guvern sus amintită.

Leave a Comment