În Sălaj: Zero înmatriculări cu noua taxă de poluare

În Sălaj: Zero înmatriculări cu noua taxă de poluare

Majorarea taxei de primă înmatriculare nu i-a afectat prea tare pe sălăjeni, cel puţin, până în prezent. Pentru cele peste 1.000 de autovehicule second-hand aduse din străinătate şi înmatriculate în cursul acestui an, la nivelul judeţului, proprietarii au achitat valoarea taxei de poluare de anul trecut.

Aproximativ 1.000 de autovehicule second-hand aduse din afara ţării au fost înmatriculate de sălăjeni, în cursul acestui an. Potrivit şefului Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Sălaj, Remus Stanciu, toate aceste autovehicule au fost înmatriculate la valorile taxei de poluare aferente datei de 1 ianuarie, anul curent. În cursul anului 2011, la nivelul judeţului Sălaj au fost emise 1.436 de cărţi de identitate ale autovehiculelor, dintre care aproximativ 1.000 pentru maşinile vechi aduse din străinătate, iar restul pentru reînmatricularea maşinilor deja aflate în ţară. Însă toate înmatriculările au fost efectuate la valoarea taxei de poluare anterioară datei de 1 ianuarie 2011. Potrivit reglementărilor adoptate la începutul lunii ianuarie, majorările în calcularea taxei de poluare nu se aplică maşinilor cumpărate anul trecut, dacă proprietarii pot dovedi cu acte că au achiziţionat autovehiculele până la data de 31 decembrie, anul trecut, a declarat Remus Stanciu.

Astfel, proprietarii auto-vehiculelor achiziţionate înainte de finele anului trecut şi neînmatriculate mai au la dispoziţie trei săptămâni pentru a încheia toate formalităţile de înmatriculare a maşinilor la vechea taxă de poluare. Excepţie fac acele persoane care nu s-au prezentat, până la data de 31 ianuarie 2011, autorităţii fiscale competente pentru calculul taxei de poluare, în vederea luării în evidenţă, cu documentele care să ateste că autovehiculul a fost achiziţionat anterior datei de 31 decembrie 2010.

Marca VW,

în topul înmatriculărilor

Cele mai multe maşini vechi înmatriculate în cursul lunii ianuarie a anului în curs sunt marca Volkswagen. Conform statisticilor existente pe site-ul Direcţiei Regim Permise Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, în judeţul Sălaj au fost înmatriculate 322 de autoturisme, dintre care 188 de maşini marca Volkswagen, 92 de maşini marca Opel şi 45 de autoturisme Ford.

Anul trecut în ianuarie, în topul preferinţelor se aflau tot autoturismele Volkswagen, fiind înmatriculate 73 de maşini vechi aduse din străinătate. Locul doi era deţinut de marca Opel – cu 66 de înmatriculări, iar locul trei trei de autoturismele marca BMW, fiind înmatriculate 15 astfel de maşini.

În privinţa achiziţionării de maşini noi, piaţa auto pare că s-a dezmorţit. Dacă în prima lună a anului trecut, doar un sălăjean şi-a depus actele pentru înmatricularea unei maşini noi (marca Kia), în ianuarie anul acesta, la SPCRPCIV Sălaj au fost înmatriculate nu mai puţin de şase maşini noi. Dintre acestea, două sunt autoturisme marca Dacia şi câte una din mărcile: Fiat, Ford, Peugeot şi Seat.

Mai multe înmatriculări în 2011

Anul acesta, o creştere semnificativă s-a înregistrat şi la înmatricularea maşinilor second-hand aduse din străinătate, cu 60 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Şi anume, dacă de la începutul anului în curs şi până ieri au fost înmatriculate 1.436 de autovehicule, în acelaşi interval de timp din 2010, la SPCRPCIV Sălaj se aflau înregistrate doar 992 de dosare în vederea înmatriculării maşinilor.

În total, în cursul anului 2010 au fost înmatriculate 10.798 de autovehicule, cu doar aproximativ 300 de autovehicule mai mult faţă de anul 2009. De asemenea, pe parcursul anului trecut au fost eliberate 14.111 autorizaţii provizorii, în timp ce, în urmă cu doi ani, numărul acestora era de doar 10.699.

Taxă pentru maşini noi

Valoarea taxei de înmatriculare, adoptată prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 118 din 30 decembrie 2010, a fost majorată începând cu data de 1 ianuarie 2011. Astfel, şi pentru cele mai economice automobile noi se plăteşte o taxă de poluare în valoare de 50 de euro. Taxa urcă până la aproape 1.900 de euro pentru maşinile cu motoare de peste 4,0 litri.

Cea mai mică taxă de poluare din topul celor mai bine vândute maşini de pe piaţa locală porneşte de la aproximativ 70 de euro şi este valabilă pentru motoarele de 1,2 litri care se regăsesc pe modele precum Dacia Logan, Volkswagen Polo sau Renault Symbol. Din topul celor mai bine vândute maşini de import, cele mai mari taxe trebuie achitate pentru modelele cu motoare de 1,6 litri, cum ar fi Ford Focus sau Skoda Octavia, în aceste cazuri valoarea taxei urcând la aproape 330 de euro.

Leave a Comment