Cetatea Bathory, obiectiv de interes pentru polonezi

Primarul oraşului Şimleu Silvaniei, Septimiu Ţurcaş, s-a arătat mulţumit în urma întâlnirii avute, la sfârşitul săptămânii, cu ambasadorul Poloniei în România, Marek Szczygiel, pe tema proiectului de reabilitare a Cetăţii Bathory. Întrevederea a avut loc la Bucureşti, la ambasada Poloniei, vineri, 22 martie. „Întâlnirea a fost una de succes, în sensul că am reuşit să stabilim nişte activităţi pe care am dori să le realizăm pe viitor”, a menţionat edilul de Şimleu. Un prim punct pe agenda stabilită în cadrul întrevederii de vineri este vizita la Şimleu Silvaniei a ambasadorului Poloniei, programată pentru luna septembrie cu ocazia „Zilelor Bathory”. De asemenea, partea poloneză şi-a manifestat disponibilitatea, potrivit lui Septimiu Ţurcaş, de a încheia parteneriate în vederea aplicării proiectului iniţiat de primăria din Şimleu Silvaniei, privind reabilitarea Cetăţii Bathory. „S-a adus în discuţie încheierea unor parteneriate cu asociaţii din Polonia în momentul în care va fi deschisă o nouă sesiune de depunere a proiectelor, un proiect transfrontalier fiind altfel văzut. Partea poloneză este foarte interesată de acest demers, având în vedere şi faptul că anul acesta, în Polonia, a fost declarat anul Bathory”, a mai completat primarul oraşului Şimleu. Un alt obiectiv propus este cel de realizare a unor proiecte de înfrăţire între câteva şcoli poloneze şi unităţi de învăţământ din Şimleu Silvaniei. De asemenea, s-a propus şi organizarea unor întâlniri între elevi din Polonia şi cei din Şimleu. „Am propus, de exemplu, ca la concursul interjudeţean de matematică să fie invitaţi să participe şi elevi ai unor şcoli din Polonia”, a precizat Ţurcaş.

În ceea ce priveşte obţinerea finanţării pentru proiectul de reabilitare a Cetăţii Bathory, una dintre principalele atracţii turistice din urbea de sub Măgură, edilul oraşului s-a arătat oarecum optimist.”Sperăm să obţinem finanţare în 2014, însă, dacă nu, o altă variantă ar fi contractarea de către primărie a unui credit bancar, în opinia mea, reabilitarea Cetăţii Bathory, este unul dintre cele mai importante proiecte pentru oraş”, a menţionat Septimiu Ţurcaş.

Alte articole

5 Thoughts to “Cetatea Bathory, obiectiv de interes pentru polonezi”

 1. Anonim

  fain!!! multumim domn primar!

 2. Ion Ion

  Eu propun sa mergi la Elena Udrea sa-ti de-a banii necesari…Acuma sa te vad eu cocosule cum te descurci fara sprijin de la Bucale si fara sprijin de la judet.Te-ai luat dupa ,,mucinfreza,,asta de Bode si ai mers pe mana lui in loc sa mergi cu Blaga.Vad ca lumea iti multumeste la modul anonim…o vreun ,,polonez,, de prin Simleu.

 3. pdl-ist

  Ion Ion , vezi ca te balbai din cap,du-te la Blaga ,prietenul lui Stanca

 4. Anonim

  Ion Ion revarsa inteligenta prin toti porii.

 5. gicu

  ii foarte bine sa refaca cetatea dar trebuie sa aiba grija si de cladirile vechi din oras cel mai bun exemplu cladirile de langa cetate date partidelor o batjocura dati-le la scoli sau privati ,partidele nu merita

Leave a Comment