Centrele de zi, aproape de finalizare

Centrele de zi, aproape de finalizare

* exceptia o reprezinta situatia de la Plopis, unde nimeni nu pare sa stie ce se intampla. Nici macar primarul

Stadiul in care se afla, la ora actuala, reabilitarea si reamenajarea unor cladiri in care vor functiona centre de zi pentru copii a atras lauda, in cateva situatii, dar si critica presedintelului Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, asupra modului in care primarii si comunitatea gestioneaza aceasta situatie.

Este vorba de Proiectul PIN 6 Salaj – IInfiintarea de servicii comunitareI, respectiv a 5 centre de zi pentru copii in localitatile Mesesenii de Sus, Marin – comuna Crasna, Plopis, Petrindu – Cuzaplac si Sarmasag.

Demararea acestor lucrari de reabilitare si reamenajare a cladirilor in cauza – care sunt, in general, scoli parasite, s-a facut prin lunile ianuarie – martie, de aici si decalajul dintre stadiile de executie in care se afla acestea. Cele mai multe laude le-a primit comunitatea din Meseseni, unde Centrul de zi va fi inaugurat la inceputul saptamanii viitoare. Locatia de acolo este o scoala veche, care a necesitat una dintre cele mai mari investitii pentru a fi transformata in Centru de zi. Lucrarile de reamenajare au inceput in ianuarie, iar in decursul a trei luni nici nu se mai poate recunoaste vechea cladire. IAvem de a face cu o schimbare totala, dotari moderne, racordari la toate utilitatile publice, totul fiind pregatit pentru a obtine autorizatia de functionareI, a declarat Marc. Dar, in cazul Meseseniului, si Primaria a avut un aport destul de consistent, comunitatea locala venind cu circa 3 miliarde de lei, pentru finalizarea lucrarilor.

Centrul de zi care va functiona in Marin va fi amenajat intr-o cladire care a avut destinatia de dispensar medical. Aici, potrivit celor spuse de Marc, proiectul a beneficiat de o implicare consitenta a Bisericii, un caz fericit in care parteneriatul dintre administratia locala si Biserica a contribuit la crearea unor astfel de servicii. Lucrarile au demarat abia in martie, iar punerea in functiune a centrului nu va putea fi luata in considerare mai repede de luna iunie. IIn cazul Centrului de la Marin, avem de a face cu un interes major al comunitatii locale, dar lucrarea a intarziat, din pacate, din cauza identificarii constructoruluiI, a declarat Marc.

In schimb, la Plopis, lucrurile sunt complet scapate de sub control, unde locatia in care urmeaza sa fie amenajat Centrul este in permanenta inchisa, cheile se afla tot timpul la primar care, in schimb, nu prea poate fi gasit. INu am putut intra acolo, sa vedem stadiul in care se afla lucrarile, primarul fiind intre doua vizite la DNA si una la ZalauI, a declarat Marc. Mai mult, potrivit celor spuse de Marc, primarul de la Plopis are o alta perceptie asupra functionarii Centrului, Iel neintelegand nimic din scopul proiectuluiI.

In Petrindu, Centrul de zi va fi amplasat intr-un complex de cladiri in care functioneaza si un telecentru si un dispensar medical. Cladirea urmeaza sa fie reabilitata in exterior, iar dotarile interioare exista deja, lucrarile de interior fiind aproape finalizate. Centrul de zi din Petrindu se adreseaza tututor copiilor din comuna , iar finalizarea lucrarilor este asteptata pentru finele lunii aprilie, inceputul lunii mai. Mai mult, in complexul din Petrindu va functiona si un dispensar medical, acolo existand o familie de medici care vor sa ofere servicii de sanatate celor din localitate si comuna.

In fine, in ultima locatie, cea din Sarmasag, in care Centrul de zi va functiona intr-un complex in care-si mai are locul Grupul scolar, in apropierea caruia se mai afla si o sala de sport, singura problema ar fi ca nu prea exista spatiu de joaca pentru copii. In schimb, lucrarile de exterior si interior sunt in stadii avansate, mai trebuind rezolvata problema incalzirii.

Interesant de mentionat faptul ca primarul din Plopis a promis, asa cum ne-a declarat presedintele CJS, ca va finaliza lucrarile la Centru pentru data de 1 aprilie Idar asta cred ca a fost o glumaI, a mai spus Marc.

Cu toate problemele care ar mai fi de rezolvat, CJS spera ca Centrele vor fi date in functiune pana la sfarsitul primului semestru, mai ales ca administratiile locale si-au cuprins in bugete cheltuielile de functionare necesare acestor servicii.

Proiectul PIN 6 – IInfiintarea de servicii comunitareI are ca scop dezvoltarea serviciilor de asistenta sociala pe plan local, pentru prevenirea separarii copilului de familie. Aceste Centre care urmeaza sa fie date in folosinta vor oferi servicii de asistenta sociala primara pentru 100 de copii (cate 20 in fiecare centru), cu personal calificat in servicii de recuperare, socializare si reintegrare familiala. In fiecare Centru din cele 5 localitati vor fi plasati si cate doi copii asistati in institutiile judetene de profil. In centrele respective vor lucra 20 de persoane, care vor urma un curs de formare. Bugetul proiectului a fost estimat la 968.000 lei.

Leave a Comment