Ce glumă bună! Tronsonul de autostradă ce va traversa Sălajul, „implementat” până în 2018

Master Planul General de Transport (MPGT), documentul strategic pentru investiţiile din domeniul transporturilor pe următorii 15 ani a fost transmis de către Ministerul Transporturilor pentru a fi adoptat printr-o Hotărâre de Guvern.
Până în anul 2036, românii ar putea circula pe 11 noi autostrăzi, prevede Master Planul General de Transport al României trimis marţi spre aprobare către Guvern. Cel mai repede, adică în 2017 şi 2018, vor trebui să fie încheiate lucrările la două tronsoane din Autostrada Transilvania, adică la porţiunea Suplacu de Barcău – Borş (+Oradea) şi la ruta Nădăşelu – Suplacu de Barcău, iar în 2020 ar trebui să fie gata şi rutele Sibiu – Braşov, Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni şi Craiova – Piteşti.
În luna august, oficialii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), au declarat că, peste doi ani, România ar urma să aibă 1.000 de kilometri de autostradă, iar în prezent, în ţara noastră se poate circula pe aproximativ 700 de kilometri. Anul acesta se estimează că vor mai fi inauguraţi încă aproape 66, din tronsoanele Sebeş-Turda şi Lugoj-Deva. Planurile pentru 2016 arătau, însă, că până în decembrie ar fi trebuit inauguraţi 95 de kilometri, dar, între timp, s-a ajuns să se vorbească despre 75, un număr care rămâne, chiar şi aşa, mai mare decât cel care se vehiculează în cele mai optimiste estimări. Documentul conţine principalele proiecte de autostrăzi, drumuri expres şi investiţii în căi ferate pe care are nevoie România să le implementeze. Numai pe rutier, până în 2020, sunt planificate proiecte în valoare de 13 miliarde de euro, dar există fonduri disponibile doar pentru o treime.
Pentru 2020-2030, doar jumătate din fondurile necesare pot fi identificate, scrie HotNews.ro. Pe sectorul rutier, cel mai voluminos dintre domeniile tratate în Master Plan, strategia prevede până în orizontul 2030 nu mai puţin de 11 autostrăzi şi 19 drumuri expres, la pachet cu alte zeci de modernizări de drumuri actuale şi variante de ocolire. Per total, pe toată perioada acoperită de Master Plan, sectorul rutier are planificat investiţii unde ar fi necesare fonduri de circa 27 miliarde de euro ce se împart după cum urmează: autostrăzi (13,3 mld. euro), drumuri expres (10,8 mld euro), alte drumuri şi reabilitări (2,5 mld euro) şi variante ocolitoare (0,46 mld euro). Cu toate acestea, majoritatea fondurilor necesare nu pot fi identificate.
La capitolul „Proiecte autostrăzi”, autostrada inclusă în Master Plan şi care are legătură cu Sălajul este Nădăşelu – Suplacu de Barcău (estimată la 1002.55 milioane de euro), care ar urma să aibă o lungime de 93.33 kilometri, urmând a fi implementată în perioada 2016-2018 şi legătura Autostrăzii Transilvania până la Borş, Suplacu de Barcău – Borş cu o lungime de 74.50 de kilometri care se ridică la valoarea de 304.43 milioane euro, urmând a fi implementată în perioada 2016-2017. Pe lângă acest tronson, în master plan au mai fost prevăzute construirea autostrăzilor Sibiu-Piteşti, Comarnic-Braşov, Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni, Sibiu-Braşov, Craiova-Piteşti, Ploieşti-Comarnic sau Braşov-Bacău.
Documentul amintit stabileşte că, pentru implementarea tuturor proiectelor aferente perioadei de programare 2014 – 2020, doar pe rutier e nevoie de circa 12,8 mld euro, iar totalul fondurilor disponibile ajunge doar la 4,6 mld euro (fonduri europene, cofinanţări şi alocări bugetare). Cu alte cuvinte, rămâne un deficit de acoperit de 8,21 mld euro, sumă pe care România are şanse minime s-o poată garanta din împrumuturi sau din alte surse. Mai exact, faţă de ce-şi propune să realizeze, statul român dispune de resurse financiare doar pentru o treime.

4 Thoughts to “Ce glumă bună! Tronsonul de autostradă ce va traversa Sălajul, „implementat” până în 2018”

  1. Nu/i doare pixul si gura sa declare sau sa scrie ,ceea ce fac dealtfel de circa 25 de ani! Romanii inghit la greu minciunile electorale! De,viata de roman dintotdeauna. „Noi cu drag muncim”. Prostimea…..……?

  2. Anonim

    În România se fură, nu se construiește!

  3. Las' ca vine PSD-ul la putere in toamna

    si se reapuca de furat…

  4. Anonim

    În România nu se vor construi autostrăzi decît dacă oferă foarte mult de furat diferitelor găști de interese! Aceasta e țara hoției generalizate. Din ce salarii atîtea vile, mașini scumpe, conturi grase, zeci și zeci de mii de case de vacanță prin toți munții?

Leave a Comment